Drottningens hårda ord – om Dianas insats som mamma

Drottningen hade synpunkter på Dianas mammaroll.

Drottning Elizabeth hade synpunkter på Dianas insats som mamma, enligt en ny rapport.

Drottning Elizabeth har inte alltid varit i synk med prinsessan Diana. Diana förde med sig en sorts modernitet in i det brittiska kungahuset, som Elizabeth aldrig har känt är nödvändig. Elizabeth är ju inte direkt berömd för sin framåtanda: snarare representerar hon något evigt och oföränderligt i Storbritannien.

Konflikten mellan tradition och modernitet återspeglar sig även i Dianas barns liv: William, som har axlat rollen som trolig framtida kung, är den konservative sonen som lever sitt liv som en kunglighet “skall”. Medan lillebrodern Harry har känt sig obekväm inför alla förväntningar på honom, och sökt sig ett annorlunda liv, tillsammans med sin hustru Meghan som även hon står för framtidsanda.

Kommentaren som visade drottningens verkliga känslor

Enligt kungliga experter var denna dikotomi något som var uppenbart under Dianas livstid. Den kungliga experten Sarah Bradford har berättat i brittisk press om en kommentar från drottningen som visar hur hon inte alltid hade förtroende för Diana och hennes stil som förälder.

Diana insisterade nämligen på att vara en närvarande mor, trots att hon hade all tänkbar hjälp i form av barnskötare och annan personal. Dianas filosofi var att det skulle gynna hennes barn och familjebanden om hon var där för dem. Vid ett tillfälle, då William var liten, hade Dianas barnskötare åkt på semester, och Diana tog då hand om sonen. När drottningen fick höra talas om detta ska hon ha sagt:

– Jag förstår inte varför Diana måste göra det här, det finns ju miljontals tjänsteflickor här!