Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Drottningens härliga färgchock! Se bilderna från statsbesöket

22 maj, 2019, 15:00 
Kungaparets 74:e statsbesök är i gång! I dag landade statsplanet i Dublin, och nu väntar allt från gaelisk fotboll till festbankett.
Annons

Efter en snabb kortege togs kungaparet emot med all tänkbar pompa och ståt vid den officiella välkomstceremonin i presidentpalatset Áras an Uachtaráin i Dublin. Irlands president Michael D. Higgins log sitt charmiga leende och bredvid stod hans fru Sabina i blekt puderrosa. Då var det lite skönt att vår egen drottning bjöd på chocking pink mot den röda mattan!

Det blev en högtidlig välkomstceremoni, som började med fågelkvitter och Du Gamla Du Fria och fortsatte med gevärssalut med 21 skott, och en överflygning av det irländska flygvapnets PC-9M turbo-prop!

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Kungen inspekterade hedersvakten och på plats fanns också ett gäng glada barn som viftade allt de kunde med sina svenska flaggor.

Drottning Silvia hälsar på barn under kungaparets statsbesök på Irland.
Barnen radade upp sig utanför residenset.
Högtidligt under kungaparet statsbesök på Irland.
Mer högtidligt än så här blir det inte.
Annons

Under eftermiddagen la kungen sedan ner en krans vid Garden of Remembrance, till minne av dem som miste sina liv i den irländska frihetskampen, och sedan fortsatte kungaparet till Croke Park där de fick veta mer om klassiska gaeliska sporter som hurling och gaelisk fotboll.

Drottning Silvia testar den gaeliska sporten hurling under statsbesöket på Irland.
Drottning Silvia testar den gaeliska sporten hurling.
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia på en idrottsarena i Dublin.
Kungen (som brukar säga att han inte har något bollsinne) stod bredvid och hejade på sin fru.
Annons

Efter detta väntade lunch med svenska handelskammaren, och senare i eftermiddag blir det mottagning hemma hos Dublins borgmästare Nial Ring på Mansion House för irländska gäster med Sverige-anknytning. Och sedan är det en stor statsbankett i kväll.

Programmet är minutplanerat och det blir tre intensiva dagar.

– Det är ett spännande besök som väntar, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Drottningen och presidenthustrun Sabina Higgins i dagens hattar.
Drottningen och presidenthustrun Sabina Higgins i dagens hattar.

Kungaparet missade prins Charles och Camilla

En lustig detalj är att det var nära ögat att kungaparet krockade med prins Charles och hans Camilla, som avslutade sitt besök på Irland så sent som i går. Så man måste säga att det har varit ovanligt gott om kungligheter i republiken Irland den sista veckan.

Annons
Prins Charles och Camilla på besök hos Irlands presidentpar.
I går var det prins Charles och Camilla som var på besök hos Irlands presidentpar…
kung Carl Gustaf och drottning Silvia på statsbesök, hälsas välkomna av Irlands presidentpar.
…och i dag var det dags för kungen och drottning Silvia.

Kungaparet följs av två ministrar, utrikesminister Margot Wallström och Anders Ygeman, som har den långa titeln energi- och digitaliseringsminister. Här finns också en officiell delegation från hovet, som på hovspråk kallas sviten. Den består av förste hovmarskalk Mats Nilsson, statsfrun Anna Hamilton, stabschefen Jan Salestrand, kungens adjutant, hovdamen Christina von Schwerin samt informationschefen Margareta Thorgren. I kulisserna finns också drottningens kammarjungfru, hovfrisören och hovfurirerna.

Foto: TT

Annons