Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Drottningens ord om familjen – efter splittringen

Margrethe, Marie, Mary

Drottning Margrethes nyårstal var mer privat än någonsin tidigare.
Hon berättade ärligt om familjen efter splittringen.
– Kronprinsen och kronprinsessan har mycket att stå i, samtidigt lyckas de skapa sig ett varmt hem för sina fyra barn, säger hon.

Det är den 48:e gången som Danmarks drottning Margrethe höll sitt nyårstal. Just i år var hon mer privat än tidigare. Det var både ärligt och öppenhjärtigt: om saknaden efter sina barn och barnbarn, så klart, men också den stolthet hon känner för dem.

Familjen har ju nämligen splittrats och bor på helt olika platser runtom i Europa.

Drottning Margrethe

Drottning Margrethe i knutblus, redo att läsa sitt nyårstal till medborgarna.

Joachim och Marie bor i Paris

Prins Joachim, 50, har tagit med sig familjen till Frankrike, dit de tillfälligt har bosatt sig. Där går han sedan september en kvalificerad militär ledarskapsutbildning. Prinsessan Marie, 43, fortsätter till viss del sina kungliga uppdrag. Hon är engagerad i Fountation Danoise som driver Det danske Studenterhus där danska utlandsstuderande i Frankrike kan bo och träffas.

– Samtidigt har jag haft glädjen att kunna följa hans berättelser om Danmarks historia på tv. Jag trodde så klart att han skulle bli bra på det, säger drottningen stolt om prins Joachim, i talet.

Prins Nikolai och prins Felix har mamma Alexandra kvar i Danmark, men de ska även ha egna rum hos Joachim och Marie i Paris när de hälsar på.

Drottning Margrethes barn och barnbarn

Prinsessan Marie, prins Joachim, prins Nicolai, grevinnan Alexandra, prins Felix, prins Henrik, prinsessan Athena.

Frederik och Mary flyttade isär

I höstas kunde Svensk Damtidning berätta att kronprinsfamiljen låter barnen gå på en internatskola i Verbier, Schweiz. Det innebär att makarna tvingas flytta isär. Mary bor i Schweiz med barnen, och Frederik pendlar mellan sina kungliga åtaganden och sitt nya schweiziska familjeliv.

Mary och Frederik

Danmarks kronprinsessa Mary och kronprins Frederik.

Drottning Margrethe var både kärleksfull och privat i sitt tal, speciellt när hon pratade om barnen.

– Varje dag gör min stora familj mig glad och stolt. Kronprinsen och kronprinsessan har mycket att stå i, samtidigt lyckas de skapa sig ett varmt hem för sina fyra barn, säger drottningen.

Drottningens privata avslöjande

Samtidigt avslöjade hon en privat nyhet:

– Under det nya året ska prins Christian konfirmeras. Han blir snart en ung man med livet framför sig.

– Jag är tacksam för allt som åren ger mig och för all den värme som jag och hela min familj ständigt möts av. Det både inspirerar oss och förpliktigar oss, säger drottningen.

Foto: TT