Drottningens rädsla för bränderna

Drottningen är oroad för bränderna i Australien.

Drottning Elizabeth oroar sig för bränderna som rasar runtom Australien. Både drottningen, prins William och prins Harry har skickat stöttande meddelanden till de drabbade.

Ett område stort som Danmark brinner i Australien och fler än 24 människor har dött. 2 000 människor har förlorat sina hem i eldsvådorna som rasat i flera månader.

Katastrofen har fått hela världen att reagera. Och även drottning Elizabeth, som är statsöverhuvud i Australien, har berörts av alla människoöden.

Hon har skrivit ett meddelande till australiska folket som brittiska hovet delat med sig av på Twitter.

Drottningen skriver:

“De fortsatta markbränderna och deras förödande påverkan på stora delar av Australien har gjort mig djupt ledsen. Min tacksamhet går ut till räddningspersonal och de som riskerar sina egna liv för att hjälpa samhällen som behöver det. Jag och prins Philip skickar våra tankar och böner till alla australier i dessa svåra tider.”

Hon har skrivit under meddelandet med signaturen “Elizabeth R”, där den sista bokstaven står för regina, alltså drottningen.

Drottning Elizabeth är orolig för bränderna i Australien.

Drottning Elizabeth är orolig för bränderna i Australien.

Prinsarnas fina ord

Även prins William och prins Harry har uppmärksammat bränderna.

William och Kate skriver i ett meddelande på Instagram:

“Vi är fortsatt chockade och djupt ledsna att höra hur bränderna förstör hem, försörjning och djurliv i stora delar av Australien. Våra tankar och böner går ut till alla de människor och samhällen som påverkas av denna förödande händelse. Vi skickar våra djupaste kondoleanser till de familjer och vänner som tragiskt nog har förlorat sina liv, och till de modiga brandmän som fortsätter att riskera sina egna liv för att rädda andras”.

Och Harry och Meghan länkar till flera välgörenhetsorganisationer på sitt Instagram-konto, och skriver:

“Våra tankar och böner är med de som fortsätter att tampas med förödande bränder runtom Australien de senaste månaderna”.

“Vi slås av hur dessa miljökatastrofer mer och mer börjar överlappa – från områden som vi har ett personligt band till, som samhällena och människorna vi besökte i New South Wales 2018, till bränderna i Kalifornien och delar av Afrika, samt förstörelsen i Amazonas som fortgår”.

“Den här globala miljökrisen har nu börjat beskrivas som ett ‘eko-mord.’ Det är lätt att känna sig hjälplös, men det finns alltid sätt att hjälpa till.”

Anton Nilsson

Foto: TT