Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottningens soloresa – när Victoria tog hennes plats

15 okt, 2019, 18:00 
kungen drottning silvia kronprinsessan victoria
Victoria tar sin mammas plats vid kröningen i Japan. Men drottningen deppar inte, nu har hon åkt på soloresa till Beirut.
Annons

Egentligen skulle drottning Silvia ha satt sig på planet till Tokyo om några dagar, för att vara vid kungens sida när Japans nye kejsare Naruhito, 59, kröns. Men plötsligt ändrades de av hovet tidigare utannonserade planerna – och kronprinsessan Victoria övertog sin mammas plats.

Drottning Silvia i Beirut.
Drottningen i Beirut nu i morse.

– Ja precis, det stämmer att planerna var att kungen och drottning skulle ha åkt till Tokyo, sa hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning när detta blev känt.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Men drottningen överlät sin plats till kronprinsessan. Anledningen är att Japan och Sverige har goda relationer, kungaparet var i Japan förra året på ett officiellt besök. Det här är andra gången som kungen närvarar vid ett tronskifte i Japan, och det är en naturlig följd att det är kronprinsessan som deltar tillsammans med sin far vid tronskiftet för den nya generationen.

Kronprinsessan Victoria representerar tillsammans med pappa kungen.
Kronprinsessan Victoria representerar tillsammans med pappa kungen.

Silvia på soloresa till Beirut

Men drottningen är lika glad för det, och i går åkte hon på soloresa till Libanon.

Annons
Drottning Silvia vid VIP-mottagandet på Beiruts flygplats.
Drottningen vid VIP-mottagandet på Beiruts flygplats.

Ett tre dagar långt besök med fokus på stiftelsen Mentor och dess 25-årsjubilerande systerorganisation Mentor Arabia.

Mentor arbetar med mentorskap till ungdomar som behöver extra vuxenstöd – och det var drottningen själv som var med och grundade organisationen för 25 år sedan.  Nu fick hon ett varmt välkomnande redan på Beiruts flygplats och togs emot av Nabil Chedid, chef för det libanesiska protokollet.

I dag inleddes sedan den officiella delen av besöket i presidentpalatset, där hon träffade president Michel Aoun och landets första dam Nadia Shami Aoun.

Annons
Libanons president Michel Aoun tog emot i presidentpalatset. Vid sin sida har drottningen statsfrun Anna Hamilton och ambassadör Jörgen Lindström.
Libanons president Michel Aoun tog emot i presidentpalatset. Vid sin sida har drottningen statsfrun Anna Hamilton och ambassadör Jörgen Lindström.

Schemat är späckat och efter presidentpalatset väntade ett event på The American University of Beirut där drottningen bland annat träffade studenter och invigde skolans bibliotek.

Drottning Silvia i Beirut med Nadia Shami Aoun, hustru till Libanons president.
Drottningen med presidentens hustru Nadia Shami Aoun.
Drottning Silvia inviger det nya biblioteket i Beirut.
Annons

Och nu i kväll pågår den stora välgörenhetsmiddagen till förmån för Mentor Arabia som hålls på Seaside Arena Pavillion i Beirut.

Sedan fortsätter besöket i morgon onsdag med ännu ett skolbesök och så ska drottningen träffa The National Commission for Lebanese Women, för att höra mer om kvinnornas situation i landet.

Drottning Silvia i Beirut.
Kungligt besök på The American University of Beirut.

Men det är klart att drottningen ska få se lite av allt det vackra som Libanon har att erbjuda också. På torsdag blir det kunglig rundtur bland några av Libanons mest berömda sevärdheter, innan drottningen flyger hem till Stockholm igen.

Foto: TT, Instagram.

Annons