Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottningens utskällning av prins Andrew läckt – 95-åringens hårda ord till sonen

14 jan, 2022, 12:00 
Drottning Elizabeth och prins Andrew
Drottning Elizabeth gav ett mycket hårt besked till prins Andrew.
Annons
3 kungliga snackisar från vecka 2!Brand logo
3 kungliga snackisar från vecka 2!

Det har stormat ordentligt kring prins Andrew i flera år nu. Han blev officiellt fråntagen sina kungliga plikter redan 2019 efter att hans vänskap med dömde sexbrottslingen och miljardären Jeffrey Epstein avslöjades.

Prins Andrew ska upp i rätten – drottning Elizabeth rasande

I samma veva uppdagades det att Andrew använt sin ställning som prins för arbeta som affärsrådgivare åt en rad korruptionsanklagade miljardärer. Läget blev än mer allvarligt när en kvinna vid namn Virginia Giuffre trädde fram och berättade att Jeffrey Epstein använde henne som minderårig sexslav och förde henne till London. Där ska Jeffrey Epstein ha tvingat henne att ha sex med just Andrew – vilket prinsen själv förnekar.

Nu ska fallet upp i rätten, vilket självfallet är en stor skamfläck för hela den brittiska kungafamiljen. Igår kväll kom ett besked som känts oundvikligt.

Elizabeth har delat ut ett hårt straff till sin son.

Annons

"Hans kungliga titel har dragits tillbaka och alla hertigen av Yorks roller kommer att omfördelas inom kungafamiljen. De kommer inte att återlämnas till honom", står det i ett uttalande enligt Sky News.

Enligt New York Post skötte Elizabeth ärendet på egen hand, utan att delegera det vidare. Hon lät hämta Andrew till Windsor Castle med bil och meddelade honom sitt beslut ansikte mot ansikte. Tänk att få vara en fluga på väggen i Windsor när detta skedde!

"Det var så krasst"

Många har också reagerat på hur pressmeddelandet från det brittiska hovet var formulerat. När prins Harry och Meghan Markle blev av med sina titlar betonade Elizabeth att "de alltid kommer att vara älskade medlemmar av familjen".

– Skillnaden mellan pressmeddelandet som drottningen skickade ut angående Harry och Meghan och det hon skickade angående Andrew kunde inte vara mer uppenbar. Här fanns det inget från drottningen om att hon skulle vara ledsen eller bedrövad, inga känslor överhuvudtaget. Det var så krasst, säger en källa med insyn till New York Post.

Men Elizabeth har inte helt släppt taget om sin son. Det rapporteras också att det är hon som står för Andrews advokatkostnader inför den stundande rättegången.

Annons