Drottnings Sonjas hjärtskärande beslut – efter kung Haralds sjukdom

Kung Harald och drottning Sonja

Kung Haralds hälsa har tvingat drottning Sonja till ett beslut.

Här firar norska kungafamiljen 17 maj!
Slå på ljud

Kung Harald brottas med återkommande hälsobekymmer. Gång på gång tvingas han ta ledigt från sina kungliga plikter för att kroppen strejkar.

Sedan i december 2019 har Harald varit inlagd på Rikshospitalet i Oslo vid sex tillfällen. I höstas drabbades han plötsligt av andnöd, förorsakad av problem med hjärtat.

Efter en längre utredning opererades han i oktober. Men ingreppen var inte slut där. I januari i år opererades han för en avsliten sena i höger knä efter en period med smärta i ena benet.

Nya bilder på sjuke Kung Harald

Kung Harald och drottning Sonja

Kung Harald kan alltid räkna med drottning Sonja.

Ingreppet var framgångsrikt men återhämtningen blev svår – och slutdatumet på Haralds sjukskrivning sköts fram två gånger.

Under hela den här svåra perioden har han kunnat räkna med sin älskade makas stöd. Drottning Sonja har funnits där för honom.

"Drottningen har hela tiden stått vid sin sjuke mans sida. Hon har varit den första att besöka honom på sjukhuset, och inte minst sett till att allt har ordnats för honom där hemma", skriver norska Se og hör.

"De sista åren har hon också stöttat honom i ordets rätta bemärkelse, i och med att kungen har haft problem med benen. Drottning är alltid långt bort med sin trygga och stöttande hand. En vacker symbol för kärlek i goda och dåliga tider."

Och Harald är tacksam för hjälpen. Han har vid flera tillfällen understrukit hur viktig Sonja varit i hans liv – på många sätt.

– Hon har betytt allt för mig. Jag var en helt annan person då jag gifte mig med henne. Bland annat var jag väldigt blyg, men jag kom ur det tack vare hennes hjälp, har Harald sagt tidigare.

– Vi arbetar tillsammans, vi delar erfarenheter, vi delar sorgeämnen och glädje tillsammans.

LÄS MER: Mette-Marits mörka förflutna – från partypingla till älskad kronprinsessa

LÄS MER: Tiana levde med Durek i sex år – varnar Märtha Louise: "Hjärntvättad”

LÄS MER: Olavs farliga kärleksresor till Märtha – historien bakom "Atlantic crossing"

LÄS MER: Läkarns besked om sjukdomen – så sjuk är Mette-Marit