Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drygt fyra år sedan olyckan – så mår drottning Silvia idag

02 nov, 2019, 17:00 
AvEmma Sanderberg
Plötsligt tätnade dimman och drottning föll handlöst i skidbacken och fick tre benbrott. Hur fungerar det egentligen när man har inopererade skruvar i kroppen? Hur har drottning Silvia det idag? Vi har pratat med en expert inom området!
Annons
Har du koll på snackisarna från vecka 44?Brand logo
Har du koll på snackisarna från vecka 44?

I mars 2015 råkade drottning Silvia ut för en olycka. Hon, kungen och resten av familjen var på en härlig skidsemester i Klosters, Schweiz, tillsammans när dimman plötsligt tätnade och sikten försämrades. Drottningen åkte i ett brantare parti i en medelsvår pist när hon plötsligt ramlade.

– Jag och kungen och familjen var ute och åkte skidor. Det var dålig sikt och jag måste ha kommit på en isfläck. Det var dessutom väldigt brant. Jag ramlade på armen och axeln och bröt den på tre punkter. Tre sprickor, berättade drottningen en månad efter olyckan för Expressen.

Drottning Silvia opererades akut

Fallet visade sig varit såpass illa att läkarna i Davos bestämde sig för att akutoperera drottning Silvia.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Det är opererat nu i Davos. Sju skruvar och en stålplatta. Det är väldigt fint gjort. Man kan inte se något av det, sa drottningen då.

Väl hemma i Sverige igen ska drottningen ha uppsökt sin privata läkare vid Sophiahemmet. Därefter var det dags för sjukgymnastik varje dag i sex månader.

Drottning Silvia
Drottning Silvia, en månad efter olyckan 2015.

Enligt medicinsk expertis inom området som Svensk Damtidning har varit i kontakt med krävs det mycket sjukgymnastik vid dessa typer av skador.

Annons

– Det är väldigt individuellt hur man läker, men de flesta blir så gott som återställda om man är noga med sjukgymnastiken. Det är ovanligt att det blir långvariga komplikationer, säger läkaren som vill vara anonym till Svensk Damtidning.

Flygplatspersonalen är vana

Med tanke på att drottningen är på resande fot ofta, kan man ju inte låta bli att undra om det ger utslag när hon går igenom säkerhetskontrollen på flygplatsen, och det kan faktiskt hända berättar experten.

– Det kan absolut ske. Men de är så vana vid på flygplatserna idag, så det brukar inte vara några problem. Vill man förekomma situationen kan man alltid påpeka det eller ha med sig ett intyg.

Foto: TT

Annons