Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Du kan aldrig gissa var kronprinsessan Victoria åt middag!

17 apr, 2019, 20:10 
En vanlig tisdagskväll. Men en ovanlig middag! Det är ju inte alla dagar som kungafamiljen sätter sig till bords mitt i altargången i Slottskyrkan...
Annons

I vanliga fall brukar vi se kungafamiljen i Slottskyrkan på Kungliga slottet när det är bröllop, dop och begravningar. Eller tacksägelser för kungaparets nyfödda barnbarn. Men nu åt de middag – mitt i altargången!

Agapemåltid i Slottskyrkan på Kungliga slottet. Kronprinsessan Victoria och kungaparet åt middag i altargången.
Middag för 35 personer, mellan kyrkbänkarna från 1600-talet.

Fast det var inte fullt så konstigt som det kanske ser ut. Just nu är det ju Stilla veckan, till minne av Jesus lidande och död på korset, och inför denna samlades alla hovpredikanterna till möte på slottet. Och till en agapemåltid! Därav detta ovanligt placerade middagsbord.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Kronprinsessan Victoria åt middag i Slottskyrkan, klädd i lila knytblus. Bredvid drottning Silvia.
Victoria var passande klädd, hon valde knytblus i kyrkligt lila.

Hovet beskriver det hela som en kärleksmåltid och som en gudstjänst där deltagarna också äter tillsammans. Kungen, drottningen och kronprinsessan var kvällens hedersgäster, men annars var de allra flesta präster knutna till hovet.

Annons
Kungen håller välkomsttal vid agapemåltiden under Hovpredikantmötet i Slottskyrkan på Stockholms slott.
Kungen höll välkomsttalet.

En kärleksmiddag på slottet!

Långbordet var dukat med rustika tallrikar och vackert kallmanglade servetter, och runt de rejäla ljusen slingrade sig gröna blad.

Dukat till middag i Slottskyrkan på Stockholms slott.
Visst ser det stämningsfullt ut?

Drottningen hade överhovpredikanten Johan Dalman (som är biskop i Strängnäs) till bordet och kronprinsessan satt mitt emellan två av sina vigselpräster – förre överhovpredikanten biskop emeritus Lars-Göran Lönnermark och Skaras biskop Åke Bonnier.

Annons

Men kvällen bjöd inte bara på böner och god mat, utan också på musik: De 35 gästerna fick njuta av Goldbergvariationerna av Bach och Beethovens Adagio cantabile ur Sonat c-moll opus 13.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel precis efter vigselceremonin i Storkyrkan 2010.
Två av Victorias fyra vigselpräster fanns med vid agapemåltiden i Slottskyrkan. Kanske hann de minnas den här oförglömliga dagen…

Visste du att…

  • Agapemåltiden hölls i samband med Hovpredikantmötet. Det äger bara rum vart fjärde år och samlar alla präster som tjänstgör vid hovet.
  • Kungl. Hovförsamlingen består av kungafamiljen och av anställda vid hovet eller Kungl. Staberna. Varje söndag är det gudstjänst i Slottskyrkan och dit är alla välkomna.
  • Biskop Johan Dalman är överhovpredikant och pastor Michael Bjerkhagen har titeln hovpredikant. Men det finns också ett 20-tal extra ordinarie hovpredikanter. De kommer från alla Sveriges stift och brukar tjänstgöra ungefär två gånger per år i Slottskyrkan.
Slottskyrkan som den brukar se ut. Bilden är tagen vid prinsessan Estelles dop 2012.
Slottskyrkan som den brukar se ut. Just den här bilden togs vid prinsessan Estelles dop 2012.

Läs mer:

Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna, TT

Annons
Annons