Durek portad – Märtha Louise besöker sjuke kungen ensam

Durek kör på precis som vanligt.

Durek Verrett fick inte komma och träffa kung Harald på sjukhuset.Prinsessan Märtha Louise dök upp där ensam.

Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 40?
Slå på ljud

Kung Harald fick hela Norge att dra efter andan när beskedet kom.

82-åringen vaknade upp i Kungsgården och kände sig akut sjuk. Han färdades med ambulans till sjukhuset, fick vi veta i det norska hovets kommuniké.

Durek kör på precis som vanligt.

Durek kör på precis som vanligt.

Det norska folket var oroliga för sin kung, men tyngst var det självfallet för hans närmaste. Norska Se og hör har kartlagt hur kungafamiljen hanterade sin pappas tid på sjukhuset.
Första personen att besöka regentent var, föga förvånande, Haralds livskamrat drottning Sonja. Hon var på plats redan samma dag, klockan 10.45.
– Jag har träffat honom på sjukhuset och det går bra. Så han är på benen snart, sa drottning Sonja till pressuppbådet efteråt.
Sonja for därefter iväg för ett officiellt besök i sin uppväxtort Lillehammer. Den ursprungliga planen var att hon skulle ha Harald vid sin sida, men detta var förstås en omöjlighet nu.

Då dök de upp

Senare på dagen kom Haralds barn, kronprins Haakon och prinsessan Märtha Louise, till sjukhuset för att kolla läget med sin far. Haakon var först på plats och lämnade Rikshospitalet, iförd munskydd, ungefär klockan 16.00.
Tio minuter senare, 16.10, dök Märtha Louise upp. Värt att notera är att både Haakon och Märtha Louise kom utan sina respektive partners. Kronprinsessan Mette-Marit stannade hemma, Durek Verrett – som var i Norge för att träffa sin flickvän – likaså.
I Mette-Marits fall kan det handla om en säkerhetsfråga. Haakons hustru lider som bekant av en allvarlig lungsjukdom och tillhör coronavirusets riskgrupp.
Durek å sin sida, har ju satts i obligatorisk karantän eftersom han rest in till Norge från USA.