Durek Verrett stängs ute – kung Haralds beslut

Kung Harald, drottning Sonja, prinsessan Märtha Louise och Durek Verrett

Durek Verrett stängs ute från den privata familjestunden. Det är beskedet direkt från kungahuset.
5 avslöjande detaljer: Därför lämnas Durek utanför kungliga värmen
Slå på ljud

Erling Lorentzen lämnar ett stort tomrum efter sig i den norska kungafamiljen.

Erling, som avled i början på mars vid 98 års ålder, var änkling till prinsessan Ragnhild, kung Haralds syster. Han stod den norska kungafamiljen väldigt nära och kung Harald har själv beskrivit Erling som en bror.

– Det är med stor sorg som vi har tagit emot den tråkiga nyheten att Erling Sven Lorentzen har avlidit. Våra tankar går till hans nära och kära, som har förlorat en fantastisk far, en svärfar, farfar och gammelfarfar, sa kung Harald i ett uttalande.

Durek Verrett portas – får inte följa med Märtha Louise

Durek Verrett och Märtha Louise

Durek dyker alltså inte upp på begravningen.

Idag måndag ska familjemedlemmarna få ta farväl av sin älskade Erling. Begravningen kommer på grund av pandemin att ha högst femtio besökare – och det norska kungahuset har meddelat vilka som dyker upp från deras håll.

Det blir kung Harald, drottning Sonja, prinsessan Astrid, kronprins Haakon, kronprinsessan Mette-Marit och prinsessan Märtha Louise som ska ta plats i Asker Kyrka. Noterbart är att Märtha Louise alltså inte får sällskap av sin pojkvän Durek Verrett.

Vi kan förbereda oss på en känslosam stund för den norska kungafamiljen. Anders Johan Stavseng, kungaexpert på norska Se og hör, har tidigare vittnat om hur mycket Erling betydde för Harald och hans närstående.

– Kungafamiljen är i djup sorg efter att Erling Lorentzen gick bort. Lorentzen var motståndsman och blev livvakt för kungafamiljen efter kriget. Lorentzen var inbjuden till alla familjesammankomster på slottet, och den norska kungafamiljen var ofta på besök hos familjen i Brasilien. Kungen bestämde att det skulle flaggas på halv stång från slottsbalkongen dagen då nyheten kom. Förlusten är också tung för kronprins Haakon, som hade en väldigt bra relation med sin farbror, sa Anders då.

LÄS MER: Ari Behns kamp sista dagarna i livet: "Det gör ont"

LÄS MER: Bakom kulisserna – Märtha Louises kritiserade möten med Durek

LÄS MER: Mette-Marits mörka förflutna – från partypingla till älskad kronprinsessa

LÄS MER: Tiana levde med Durek i sex år – varnar Märtha Louise: "Hjärntvättad”