Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sorgliga sanningen – därför tvingas drottning Margrethe sluta röka egentligen

18 jun, 2023, 13:00 

Drottning Margrethe har fimpat ciggen efter 66 år. Men anledningen bakom det är dyster.

Annons

Danmarks drottning Margrethe och hennes cigaretter har varit oskiljaktiga sedan hon var 17 år gammal. Och i alla år har hon sagt samma sak: hon vägrar sluta, trots att den uppenbara hälsorisken.

Därför var det många som inte trodde sina ögon när nyheten kablades ut om att Margrethe har fimpat – för gott.

Detta ligger bakom beslutet, enligt en överläkare som kommer med ett mörkt besked.

Så blir kronprinsessans stora fest • Haralds egna ord om olyckan • Victorias viktiga resa – 3 kungliga snackisar från vecka 24!Brand logo
Så blir kronprinsessans stora fest • Haralds egna ord om olyckan • Victorias viktiga resa – 3 kungliga snackisar från vecka 24!

Så mycket cigaretter röker drottning Margrethe

Den 83 åriga monarken nöjer sig inte med en cigarett efter morgonkaffet. Hennes cigarettvanor är betydligt mer chockerande än så. Bara de grekiska cigaretterna av märket Karelia vara goda nog för drottningen, och hon snittar på 40 cigaretter om dagen.

Att rökning är en stor påfrestning för hälsan är ingen hemlighet. Enligt 1177 dör varannan rökare i förtid. Vårdguiden uppger dessutom att rökning i genomsnitt förkortar livet med tio år.

Annons

Margrethes cigaretter är dessutom såpass hälsofarliga att de inte får säljas i Sverige – eller Danmark – och hon importerar därför in dem från Grekland. Detta på grund av den höga halten av tjära som cigaretterna innehåller. Men hon menar att andra cigaretter smakar "hopplöst lite".

Alla larm kring rökning och hälsan har inte avskräckt Margrethe. Hon har under sina år på tronen gett ett "löfte": hon slutar röka när hon abdikerar. Att Margrethe skulle abdikera, är ju inte särskilt troligt, så löftet hade kanske inte så mycket tyngd.

Drottning Margrethe tänder en cigarett.
Drottningens kedjerökande har inte varit oproblematiskt. Många har kritiserat henne under åren för att vara en dålig förebild.

Därför tvingades drottning Margrethe sluta röka efter 66 år

I februari genomgick Margrethe en omfattande ryggoperation, och många undrade givetvis om det nu var dags att röka sin sista cigarett. Men i en stor intervju med danska Weekendavisens gjorde hon klart att så inte var fallet – trots alla varningar.

Annons

Men nu har vindarna vänt. Enligt danska "Her och nu" ska Margrethe ha tagit det på allvar och slutat i och med ryggoperationen, och inte plockat upp tändaren igen – efter 66 år.

För den sorgliga sanningen är att det hade kunnat sluta illa, om hon inte tagit tag i det hela. För danska BT uttalade sig en före detta överläkare på Rikshospitalet om det hela, inför operationen:

– När det gäller ryggoperationer så finns det helt enkelt platser i Danmark där rökare inte opereras, eftersom de klarar sig sämre än icke-rökare. Det kan man lika gärna säga öppet här.

Foto: TT

Annons