Ebba Kleberg von Sydow: "Kronprinsessan Victoria är väldigt inspirerande"

Ebba Kleberg von Sydow: "Kronprinsessan Victoria är väldigt inspirerande"

I kväll är det dags för Ebba Kleberg von Sydow att inta tv-rutan igen. Denna gång med ett nytt program om kungafamiljen.
EbbaKlebergvonSydow

Kungligheternas vardag. Ja, det är vad Ebba Kleberg von Sydows nya program, som sänds i kväll, handlar om. Här möter hon den svenska kungafamiljen för personliga samtal. Med kronprinsessan Victoria blir det bland annat lite prat om barn. I mars blev Victoria mamma till lille Oscar. Och nu är det Ebba som väntar på en marsbebis – hon ska nämligen bli mamma för tredje gången.

Vi träffas på det anrika konditoriet Tösse på Östermalm i Stockholm. För sex år sedan var Ebba Kleberg von Sydow, 35, här och provsmakade Victorias och Daniels bröllopstårta för SVT:s räkning.

Och i dag är ämnet detsamma men kanalen en annan. Förra året lämnade Ebba public service för TV4:s Nyhetsmorgon men det är med anledning av hennes nya program, “Kungahuset 9-5”, som vi i dag slår oss ner vid de frestande prinsessbakelserna.

– Programmet handlar om kungligheternas vardag. Allt det där som händer mellan festligheterna. Det är faktiskt de vanligaste frågorna jag får: Vad gör de om dagarna? Hur mycket jobbar de? Det är ju ett väldigt speciellt familjeföretag de har.

Men de tv-tittare som, liksom Ebba, älskar kungliga klenoder lär verkligen inte bli besvikna. För att klä sig enligt rätt klädkod är ju faktiskt också en stor del av kungafamiljens jobb, konstaterar hon.

Tiden utöver den kungliga bevakningen, Nyhetsmorgon och barnen Marianne, 5, och Klas, 3, lägger hon på just mode och stil.

Tillsammans med parhästen Emilia de Poret har Ebba släppt boken “Säker stil” och nästa år kommer uppföljaren. Dessutom driver duon en podcast med samma namn och de åker ofta runt i landet och hjälper kvinnor med garderobspanik och alldeles för många tröjor i samma färg.

– Jag har jobbat ensam i så många år och i Emilia har jag verkligen hittat en partner. Vi har väldigt roligt ihop! “Säker stil” är ett riktigt lustprojekt!

Och vad gäller kungligheternas garderober, från året som gått, så har hon förstås en personlig favorit. Kronprinsessan Victorias Elie Saab-klänning i spets, som hon bar vid prins Alexanders dop.

– Den fastnade i mitt kungliga stilalbum! Jag blir alltid väldigt inspirerad av kronprinsessans look.

De som väntar sig en kopia av SVT:s “Året med kungafamiljen” får dock tänka om. Ebba, och hennes team, har nämligen inte fokuserat på årets kungliga händelser i kronologisk ordning och några gamla retrobilder ur det kungliga arkivet blir det inte heller. TV4:s mål har istället varit att skildra familjen Bernadottes vardag här och nu.

När nyheten blev känd var det många tidningar som valde rubriken “Ebba Kleberg von Sydow utmanar SVT” vilket förvånade henne.

– Tänk om man hade resonerat så kring matprogram eller fotboll? Jag tycker snarare att det är konstigt att det bara har gjorts en timme kunglig tv om året. Jag hade gärna gjort en hel serie!

Och förutom filmklipp från Stockholms slott och ett höstlikt Solliden kommer tv-tittarna att få se personliga intervjuer med alla förutom Londonborna Madeleine och Chris.

– Jag fick en ordenlig pratstund med Victoria. Vi talade om vad hon brinner för, hur hon ser på sin roll och hur hon för över sina intressen på prinsessan Estelle.

Och dessutom har ju hon och Victoria någonting gemensamt. Ebba är nämligen gravid igen och precis som prins Oscar så är bebisen beräknad till i början av mars.

– Jag sa faktiskt det till henne när vi träffades. Det är väl en bra grej med mars-bebisar? “Väldigt”, svarade hon då.

”Kungahuset 9-5” ser du i TV4 den 25:e december klockan 20.00.

Av: Ellen Myrgård Lindén.

Foto: Privat.