Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ebba Kleberg von Sydow reagerar på bilderna på Estelle: "Var går gränsen?"

05 jun, 2024, 19:00 
Ebba Kleberg von Sydow och prinsessan Estelle
TT
Prins Daniel tar med prinsessan Estelle på en fotbollsmatch – kan det bli kontroversiellt i framtiden?
Annons

Prins Daniel är en passionerad AIK-supporter och gör allt för att den här kärleken ska sprida sig i familjen. Därför har han tagit med sig prinsessan Estelle till flera matcher. Senast kunde vi se far och dotter ihop i matchande svartgula halsdukar på Friends Arena när AIK spelade hemmamatch mot IFK Värnamo.

Här överraskar Estelle alla!Brand logo
Här överraskar Estelle alla!

– Det kan göra mig lite lycklig inombords att vi i Sverige kan se prins Daniel gå på fotbollsmatch tillsammans med sina barn, säger kungaexperten Ebba Kleberg von Sydow till Expressen.

Annons

Ebba Kleberg von Sydow om bilderna på prinsessan Estelle

Men bilderna har väckt en fundering hos Ebba. Vanligtvis brukar man tänka att kungligheterna inte bryter mot neutralitetskravet bara för att de hejar på ett specifikt fotbollslag. Samtidigt är fotbollen sällan helt opolitisk.

Prinsessan Estelle och prins Daniel
In med bollen i mål!Magnus Lejhall/TT

Speciellt när stater som Förenade Arabemiraten och Qatar klivit in på marknaden och köpt klassiska lag som Manchester City och Paris Saint-Germain.

– Vad händer då? När fotbollslag blir uppköpta av tveksamma miljardärer och diktaturer. Det blir alltmer storpolitik och sporttvätt bakom idrotten. Och om vi spolar framåt några år så är jag inte säker på att det kommer vara lika okomplicerat att kungligheter så öppet visar sitt stöd för fotbollslag, säger Ebba.

Annons

Ebbas fråga: "Var går gränsen?"

Nu är AIK skyddat från uppköp av den klassiska 51-procentsregeln. Men vad händer om prins Oscar börjar älska Manchester City?

– Det är inte särskilt hypotetiskt egentligen, det är snarare en intressant tanke. Var går gränsen? Fotbollen blir allt mer politisk och det kommer göra fotbollen till en arena som blir mer kämpig för kungligheterna. De är människor, samtidigt har de ett livslångt uppdrag som innebär väldigt många privilegier, men också det här ansvaret att vara så opolitiska de kan, säger Ebba.

Annons