Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Efter 46 år i exil: Drottning Anne-Marie berättar om flykten

02 jan, 2018, 15:46 
AvRed Aktionen
När den unga danska prinsessan Anne-Marie stod brud i Aten 1964 drömde hon om ett liv med sin kung Konstantin på grekisk mark. Men ödet ville annorlunda. Efter statskuppen 1967 fick kungafamiljen fly landet hals över huvud. En 46 år lång exil tog sin början.
Annons

Av: Adrienne Bönnelyche Foto: IBL

Efter 46 år i exil kunde Anne-Marie och Konstantin äntligen flytta hem till Grekland. Jag träffade exkungaparet på kungliga Yacht-klubben i Aten i samband med deras sons, prins Nikolaos, förlovning med Tatiana Blatnik. Då berättade exdrottning Anne-Marie på perfekt svenska hur mycket hon uppskattade att vara tillbaka i Grekland.

– Det är underbart att vara tillbaka! Klimatet här är fantastiskt. Folket, värmen och kulturen likaså.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Anne-Marie såg lycklig ut, men sam tidigt en aning berörd och eftertänksam. Hennes öde blev ju inte alls vad hon tänkt sig. Anne-Marie var prinsessa av Danmark med svenskfödda drottning Ingrid till mor. Medan storasyster Margrethe skulle regera Danmark, blev unga Anne-Marie drottning i Grekland sedan hon förälskat sig djupt i den stilige kungasonen Konstantin.

Exkung Konstantin II berättade för mig om sin segelbåt som finns kvar än i dag, en trappa ned på Yacht-klubben. Han visade fotografier på väggarna där han och hans olympiska lag segrat. Det är lätt att förstå hur den unga Anne-Marie föll för den sportige kungasonen, som ju var riktigt lång och stilig.

Annons

– Vi vann guldmedalj i segling vid de olympiska spelen i Rom 1960, berättade exkungen stolt för Svensk Damtidning.

Den 77-årige guldmedaljören och hans sex år yngre hustru njuter numera av att umgås med sin stora familj i den grekiska övärlden. Med fem barn och en drös barnbarn blir det alltid härligt mycket liv och rörelse kring exkungaparet. De fick en sagolik start med massor av kärlek, en tuff och skakig tid med småbarn och flyttar, samt underbara år när de nu är tillbaka i det kungarike, som de en gång regerade tillsammans!

Bröllopet stod den 18 september 1964 i Metropolis-katedralen i Aten.
Bröllopet stod den 18 september 1964 i Metropolis-katedralen i Aten.

Men aldrig kommer de att glömma hur de hals över huvud fick lämna sitt kungarike och leva i exil. Grekerna är ett stolt folk. Ingen grekisk kung har upplevt en fredlig regeringstid, sedan den förste kungen Otto av Wittelsbach besteg den nyinrättade tronen och gav landet de bayerska färgerna vitt och blått i arv. Efter trettio år fick han nog och ville tillbaka till sin bayerska frid. Tronen övertogs av en dansk prins av ätten Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, men han hade fullt sjå att regera.

Annons

Det sägs att Glücksburgarna har haft mer elände än lycka i Grekland. Vi kan ju bara titta på stackars Glücksburg-prinsessan Anne-Marie, som purung förälskade sig i och gifte sig med kung Konstantin II av Grekland den 18 september 1964 i Metropolis-katedralen i Aten. Hon hann vara drottning av Grekland 1964–1974.

Hon bär fortfarande den titeln, men gick vid statskuppen 1967 i exil med sin make. Överstarna hade tagit makten. Grekland förblev till en början kungarike till namnet, och diktatorn Papadopoulos anvisade Konstantin årligen fem miljoner kronor som apanage i exilen. 1973 utropade Papadopoulos republik, strök apanaget men betalade en gottgörelse på 50 miljoner kronor.

Familjen bodde först i Italien, där lille Nikolaos föddes, men bosatte sig 1974 i London i England. Konstantins mor, Frederika av Hannover, var mycket energisk och folket tyckte att hon hade lagt sig i för mycket i inrikespolitiken. Frederika flyttade först inte med till London. Hon kände sig plötsligt fri som fågeln och köpte sig en bungalow i Madras i södra Indien. Innan dess hade hon rest till Texas och klätt sig i cowboy-kostym!

Annons

Hon gillade inte hovetikett, Frederika, eller ”Ricke”, som hon kallades. Som född tysk prinsessa och barnbarn till kejsar Wilhelm II med anor inflätade i varje kungligt litet skrymsle var hon glad att få leva sitt eget liv. Barnen tyckte inte det passade sig.

Frederikas svärson, spanske kung Juan Carlos, skaffade sin ”stålsvärmor” ett änkesäte i avlägsna Schwarzwald. 1974 tändes åter hoppet för Konstantin och Anne-Marie. Överstarna lade makten i händerna på en demokratisk regering och folket fick rösta om monarki eller republik. 69,2 procent var emot Konstantins återkomst. Det tog honom hårt. I stället för att regera blev han sysslolös.

Äntligen kan Konstantin och Anne-Marie samla hela sin stora härliga familj på grekisk mark igen.
Äntligen kan Konstantin och Anne-Marie samla hela sin stora härliga familj på grekisk mark igen.

Familjen fortsatte att bo i London, men saknade Grekland. London var familjens hem i 40 år, men drömmen om att återvända försvann aldrig. Äktenskapet fick sig många törnar och skilsmässan var nära, speciellt när Konstantin tappade fotfästet och rörde sig i Londons nattliv och festade.

Annons

Det ryktades om att andra kvinnor blev hans tillflykt. Anne-Marie var hemma med barnen, grät ut hos svägerskan, Konstantins syster, drottning Sofía av Spanien. Sofía visste hur det kändes att bli ratad av sin man. Men den dramatiska flykten från Grekland hade för alltid satt sina spår. Konstantin hade fostrats som kung och plötsligt skulle han leva ett liv utan identitet, utan land. Inte undra på att han vacklade i sitt omdöme.

Anne-Marie är född som dansk prinsessa och yngsta syster till drottning Margrethe av Danmark. Prinsessan Benedikte är mellansyster.
Anne-Marie är född som dansk prinsessa och yngsta syster till drottning Margrethe av Danmark. Prinsessan Benedikte är mellansyster.

De kvinnliga släktingarna slöt upp kring Anne-Marie och Konstantin och talade paret till rätta. Konstantin och Anne-Marie lyckades hitta tillbaka till varandra och fick två barn till, Theodora och Philippos. Familjen har alltid stått den brittiska kungafamiljen nära, mycket på grund av släktskapet med både drottning Elizabeth och prins Philip. Exkung Konstantin är, som de flesta kungligheter, släkt med drottning Victoria då hans farmors mor var Victorias äldsta barn. Men Konstantins farfars far kung Georg I var också morbror till drottning Elizabeths farfar George V.

Annons

Att prins Philip står exkungen av Grekland nära förstår man ju då han föddes som prins Philippos av Grekland och Danmark och är son till prins Andreas av Grekland och Danmark och dennes hustru prinsessan Alice av Battenberg. Drottning Elizabeths man är alltså även nära släkt med exdrottning Anne-Marie.

Snart rar Anne-Marie och Konstantin 53 år som gifta – och kärleken tycks blomstra än.
Anne-Marie och Konstantin firade nyligen 53 år som gifta – och kärleken tycks blomstra än.

Men även om Anne-Marie och Konstantin haft fina år i London, var glädjen förstås stor när de äntligen fick återvända till Grekland. På äldre dagar kan exkungaparet äntligen få njuta av sitt land, det som de drömt om så länge.

Annons