Efter all kritik – här anländer kungafamiljen till Svenska Akademien

Efter all kritik – här anländer kungafamiljen till Svenska Akademien

Trots kritiken mot Svenska Akademien genomförs deras högtidssammankomst. Och kungafamiljen är på plats med fyra representanter.

Svenska Akademiens högtidssammankomst har inletts, men det är en skakad akademi som sätter punkt för sitt arbetsår och medieintresset är rekordstort. Kungaparet och kronprinsessparet är kvällens hedersgäster och för bara en kort stund sedan anlände de till Börshuset i Gamla stan i Stockholm. Hela kungafamiljen bär sorgens färg, svart. Inte oväntat! Framme på borden fladdrar de arton ljusen, precis som de gjort de senaste 232 åren. Men hela 11 stolar står tomma! Bara sju akademiledamöter är här. De 400 gäster sorlade på rätt bra här i början, men nu är det så tyst att man kan höra en knappnål falla.

Det ser bra sorgligt ut. Bara män runt det långa bordet. Kungen är så sammanbiten, och det enda som lyser upp är drottningens och Victorias juveler, deras briljanter gnistrar då och då till i ljuset från de tolv ljuskronorna.

Vilket brännhett tal! Eric M. Runesson kretsade helt kring makt, tillit och respekt och hans tal var fullt av tydliga anspelningar på krisen i svenska akademien. Men så har han också en bakgrund som professionell konfliktlösare.
Högtidssammankomsten har sett likadan ut sedan slutet av 1700-talet, men i år är det hela nio stolar som står tomma vid ledamöternas bord mitt i Börssalen.
Och nu sammanfattar ständiga sekreteraren året som gått och konstaterar att det varit ett år som inte liknar något annat. Han säger också att det är Akademiens absoluta målsättning att fler kvinnor nu ska ta plats.
Bara män! Ursprungsledamöterna som är på plats i kväll: Per Wästberg, Anders Olsson, Bo Ralph, Horace Engdahl, Sture Allén, Jesper Svenbro och Tomas Riad.

Högtidssammankomsten har sett likadan ut sedan slutet av 1700-talet, men i år är det många stolar som står tomma vid ledamöternas bord mitt i Börssalen.

Nya ledamöter

Under kvällen ska dock tre nya ledamöter ta plats: poeten Jila Mossaed, som efterträder Kerstin Ekman, litteraturvetaren Mats Malm som efterträder Klas Östergren och advokaten och justitierådet Eric M Runesson som tar vid efter Lotta Lotass. Hade allt varit som vanligt skulle de ha hållit tal över sina företrädare, men nu funkar ju inte detta, så i stället ska de ”tala personligt om sig själva”.

De ledamöter som fortfarande deltar har precis gjort sin entré i Börssalen, men halva den kungliga läktaren gapar tom. Prinsessan Madeleine, Chris O’Neill, prins Carl Philip och prinsessan Sofia lyser med sin frånvaro.

– Det är ett beslut som är fattat av kungen att endast kronprinsessparet deltar tillsammans med kungaparet, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Herman Lindqvist, som är Svensk Damtidnings expert på kunglig historia, tvekar inte om orsaken:

Så här har det sett ut tidigare år i Börssalen under Svenska Akademiens högtidssammankomst.

Så här har det sett ut tidigare år i Börssalen under Svenska Akademiens högtidssammankomst.

– Kungen är ju Svenska Akademiens högste beskyddare och detta är givetvis en markering av kungen, ett sätt för honom att visa sitt tydliga missnöje med Akademiens djupa kris.

Flera av de inbjudna gästerna har också tackat nej i protest. Dit hör bland annat författarna Agneta Pleijel och Elise Karlsson, samt ärkebiskopen Antje Jackélen.

– Jag kan helt enkelt inte uttrycka min solidaritet genom att delta, säger hon till DN.

Flera saknas

Av oklara orsaker saknas även Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten, Stockholms landshövding Sven-Erik Österberg och överbefälhavaren Micael Bydén.

Nyligen genomförde Svensk Damtidning en Sifo-undersökning om Nobelpriset och hela 6 av 10 svenskar gav där sin hårda dom efter alla turer kring Svenska Akademien. Över 60% av de tillfrågade tycker att anseendet kring Nobelpriset har tagit skada av alla turer.

Efter att högtidssammankomsten har avslutats väntar som alltid en mingelmottagning i Nobelmuseet och sedan fortsätter kvällen med en middag för 50 gäster på hemlig ort,

Följ Svensk Damtidnings rapportering från Börshuset här på svenskdam.se.

Läs mer

Kungens nya beslut: Stopp för Carl Philip, Madeleine och Sofia

Inspireras av Victorias garderob till nyår – 7 vackra klänningar!

Drottning Silvia om barnbarnen: ”De är som popcorn!”

Foto: TT