Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Efter allvarliga hoten – så ska Silvia skyddas

27 aug, 2023, 13:59 
Vendela Lönnqvist
Så jobbar polisen under firandet av kungen.
Så jobbar polisen under firandet av kungen.
Det krävs mycket av polisen inför kungens jubileumsfirande efter att terrorhotnivån höjts i Sverige.
Annons
Här stjäl hunden showen – Silvia kan inte hålla sig!Brand logo
Här stjäl hunden showen – Silvia kan inte hålla sig!

I mitten på september vankas folkfest när kungen ska fira sitt tronjubileum i Stockholm.

Mer specifikt väntas hundratusentals människor samlas omkring slottet och Gustav Adolfs torg, där det serveras mat, dricka och musik under lördagen.

Se filmen: Här träffar kungen & Silvia Ukrainas presidentparBrand logo
Se filmen: Här träffar kungen & Silvia Ukrainas presidentpar

Så åker kungaparet genom Stockholm

Kungaparet kommer färdas i kortege genom huvudstaden – med destination kungliga slottet.

Längs vägen genom staden kan människor samlas vid sidan av gatorna för att få en skymt av och vinka till våran kung och drottning i takt till musik av bland andra Lill Lindfors, Björn Skifs, Tomas Ledin och Loreen.

Så tänker polisen kring kungliga firandet

Folkfesten kommer pågå till 22.00 på kvällen – och med ett sådant högt tryck som det väntas bli krävs extra säkerhet, speciellt i oroliga tider nu när terrorhotnivån höjts från en trea till en fyra.

Annons

– Polisen har stor erfarenhet av att planera för säkerheten kring stora evenemang och använder de resurser som är nödvändiga för att lösa uppgiften, säger Polismyndighetens pressekreterare Rebecca Landberg.

Exakt antal poliser som tas i tjänst under jubileumshelgen är inte bestämt. Vad som dock är säkert är att polismyndigheten inte kommer sätta ett maxtak på antal människor som får vistas på plats under firandet.

Hovet kommenterar säkerhetsnivån

Säkerhetspolisen, förkortat Säpo, har det yttersta ansvaret för säkerheten av kungafamiljen, och är även med och samarbetar kring planering och bedömningar vid samtliga firanden och officiella deltaganden.

– Vi har ytterligare tre länsbesök planerade fram till den 7 september. Det är vår säkerhetsorganisation, Säpo och polisen som gör bedömningar kring säkerhetsnivåerna och det är inget som vi kommenterar. Just nu är det inga förändringar i de tre länsbesöken som är kvar, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef, till Aftonbladet.

Annons

“Väl informerad”

Under firandet den 15 och 16 september kommer vissa gator och en viss del av trafiken att vara avstängda. Det gäller också båttrafiken vid Skeppsholmen och kungliga slottet.

Enligt Margareta Thorgren görs inga förändringar i programmen på grund av den höjda hotnivån.

– Vår säkerhetsorganisation arbetar även här nära polisen och Säpo och just nu är riktlinjen att vi följer programmet utifrån lagd plan. Kungafamiljen är hela tiden väl informerad i säkerhetsfrågorna, säger hon till Aftonbladet.

Annons