Efter anklagelser om sexuella trakasserier – han ersätter kungens kock

Efter anklagelser om sexuella trakasserier – han ersätter kungens kock

Stefano Catenacci slutade på egen begäran som hovtraktör efter anklagelser om sexuella trakasserier.

Tillbakablick: Här gifter sig kungen och Silvia 1976 – se magiska kärleksfesten!
Slå på ljud

Förra hösten anklagades stjärnkocken Stefano Catenacci för att ha sexuellt trakasserat flera kvinnliga medarbetare i sin roll som kock och krögare. Anklagelserna framfördes först i tidningen ETC, som hade talat med totalt tolv kvinnor. Samma dag följde Expressen upp med ett eget reportage, där liknande anklagelser riktades mot Stefano Catenacci.

Stefano Catenacci ska bland annat ha tafsat på flera kvinnor och krävt sexuella tjänster i utbyte mot karriärsmässiga fördelar.

Efter artiklarna lämnade Stefano Catenacci på egen begäran både Operakällaren och sin roll som hovtraktör.

Han ersätter Catenacci

Sedan en tid tillbaka blev det klart vem som ersätter honom i rollen som kökschef på Operakällaren, och det är den meriterade kocken Viktor Westerlind, enligt restaurangens egen hemsida.

38-åringen vann Årets kock redan 2009, och har bland annat ett guld från kock-OS på sin meritlista.

Stefano Catenacci valde att uttala sig om anklagelserna kort efteråt, i ett öppet brev som publicerades i Dagens nyheter.

”Den senaste veckan har det riktats anklagelser mot mig som person och chef. Jag tar dessa anklagelser på största allvar och vill från djupet av mitt hjärta be om ursäkt till de personer som upplevt att jag har betett mig på ett opassande sätt och missbrukat mitt ledarskap. Det har aldrig varit min avsikt att kränka eller förolämpa någon. Det finns all anledning för mig att reflektera över mitt agerande", skrev Stefano Catenacci i brevet.