Efter attackerna i Bryssel - kung Philippe talar till nationen

22 mar, 2016, 17:20 
https://image.svenskdam.se/agneta-200x248.jpeg.jpg?imageId=5470953&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687
Agneta Nisbeth
Belgien är i chock efter attackerna i Bryssel. Klockan 19 talar kungen till nationen.
Annons
MathildePhilippe

Belgarnas kung Philippe och drottning Mathilde chockades som många andra av morgonens attacker mot Bryssel. Kungaparet gav en första officiell kommentar strax före lunchtid på tisdagen. De uttryckte sin bestörtning över de tre bombningarna, två på flygplatsen Zaventem och en i Bryssels tunnelbanesystem, och skickade sitt stöd till de drabbade och deras anhöriga. Dådet har enligt BBC krävt 31 dödsoffer och hundratals uppges skadade.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Recept.se Nyhetsbrev

Under dagen förekom uppgifter att Kungliga palatset i Bryssel evakuerats, men dessa uppgifter dementerade kungahuset på Twitter. Kungaparet använde också sociala medier till att tacka för de kondoleanshälsningar de mottagit från de jordanska, nederländska, spanska och norska kungahusen. På eftermiddagen meddelade belgiska hovet via sociala medier att kungen kommer att tala till nationen klockan 19.

Annons

Vår svenske kung Carl Gustaf skickade som många andra regenter sina kondoleanser till kungaparet och det belgiska folket.

”Jag och min familj har med bestörtning och förfäran mottagit beskedet om de fruktansvärda händelserna i Bryssel. I denna svåra stund står vi alla förenade mot denna skoningslösa terrorism, våra tankar går till de drabbade och deras anhöriga” skriver kungen i det meddelande som publicerats på hovets hemsida och i sociala medier.

Kung Willem-Alexander skickade också en mycket känslosam hälsning.

“Nederländerna känner starkt för de drabbade och för Bryssels befolkning som nu lever i osäkerhet och rädsla. Europa går återigen igenom en prövning”.

PalatsetBryssel

På det kungliga palatset i Bryssel halades flaggan på halvstång.

Av: Liv Sander.

Bilder:

Annons