Efter Beatrix avgång - nu väntar fler tronskiften i Europa

Drottning Elizabeth är 87 år och det finns många tecken på att även hon funderar på att lämna över till sin son.

Ingen tronarvinge har väntat längre än prins Charles på att få ta över som statsöverhuvud. Elizabeth II har regerat i 61 år! Kanske är det snart dags att ge prins Charles chansen att bli kung?

Beatrix abdikerade

I Holland abdikerade drottning Beatrix till förmån för sin äldste son Willem Alexander den 30 april i år. Tronskiftet ledde till många spekulationer i övriga europeiska kungriken huruvida fler regent-rockader snart ska ske.

Kung Albert blir pensionär

I Belgien vet vi nu att kung Albert lämnar över till sin son kronprins Philippe redan denna månad. Kungen sa i sitt tal att kronprinsen är väl förberedd och kommer klara jobbet bra.

Kung Albert får nu mer tid med hustrun drottning Paola.

Kronprins Philippe och kronprinsessan Mathilde kommer att bli landets nya kungapar under nationaldagen den 21 juli.

Paret har en längre tid gjort alla långväga resor och representerat i allt större grad, medan kungaparet Albert och Paola har setts allt mindre på den kungliga arenan. Ett tecken så väl som något på kung Alberts abdikation.

I Spanien är det många som vill se ett tronskifte. Kung Juan Carlos tappade i förtroende hos en stor del av folket sedan han varit inblandad i flera skandaler. Även här är det kronprins Felipe och kronprinsessan Letizia som reser mycket och arbetar mycket med de kungliga uppdragen.

Är det dags att ta över Charles?

Här är en film som tar upp det faktum att ett snart tronskifte står för dörren i Storbritannien.

Av Åsa Bönnelyche

Foto: All Over Press, Stella Pictures och IBL

httpv://www.youtube.com/watch?v=HZx_v-y6HRI