Efter beslutet! Så blir barnbarnens liv utan kungliga titlar

kungafamiljen

Prinsessan Leonore behöver inte nödvändigtvis gå i svensk skola och prinsessan Estelle får ännu fler ögon på sig.

Kungen har tagit ett beslut och kungafamiljen krymper. Carl Philips och Madeleines barn kommer inte längre att kallas Kungliga Högheter, vilket betyder att vi kommer att få se stora förändringar inom den kungliga representationen.

Klockan 11.30 bjuder hovet in till en pressträff på Kungliga slottet men Svensk Damtidning kan, redan nu, lista de allra största förändringar som det här beslutet bär med sig.

Där meddelades det att Madeleines och Chris barn samt Carl Philip och Sofias barn behåller sina kungliga titlar – men titlarna är personliga: Deras framtida respektive får inte kungliga titlar.

Det blir också utan apanage. Barnen får en friare roll och kan ta anställning samt engagera sig i företag. Beslutet har diskuterats i flera år.

Så blir barnbarnens liv utan kungliga titlar

  1. Utan kungliga titlar kommer Alexander, Leonore, Nicolas, Gabriel och Adrienne inte vara berättigade till apanage. I Sverige betalas apanaget ut till Hovstaterna och kostnaderna ska täcka den kungliga representationen. Men eftersom de fembarnen inte ska vara Kungliga Högheter längre så har de heller inte rätt till den statliga slanten.
  2. Det betyder också att Carl Philips och Madeleines barn kommer vara med på färre kungliga högtider framöver. De kommer att leva sina liv, utanför det kungliga strålkastarljuset.
  3. Prinsessan Leonore, 5, uppnår snart skolålder och när hon vid födseln tilldelades titeln Hennes Kungliga Höghet så var det sagt att hon skulle gå i svensk skola. Helt enligt successionsordningen. Men nu kan prinsessfamiljen alltså bo kvar i USA och Madeleine och Chris kan välja fritt mellan en svensk – eller amerikanskt – skolgång. De har ingen skyldighet att följa de svenska kungliga riktlinjerna i besluten kring barnen.
  4. Nicolas, Gabriel och Adrienne har ännu inte åkt till sina hertigdöme i konungens tjänst. När Leonore var runt 2 år åkte hon till Gotland och Alexander har även varit i sitt hertigdöme, Södermanland, för att besöka en utsiktsplats i Nynäs naturreservat. Hertig- och hertiginnetitlarna kommer förvisso att stå kvar men några offentliga framträdanden kan vi inte vänta oss.
  5. Vardagliga kungliga uppdrag som att Carl Philips alltid tar med sig prins Alexander för att ta emot en julgran på slottet kommer inte att ske i samma utsträckning.
  6. Det kommer att bli ett ännu större fokus på prinsessan Estelle och prins Oscar i framtiden.

Foto: TT