Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Efter corona-utbrottet: Hovets krisåtgärd – säkrar kungafamiljen

02 mar, 2020, 06:00 
Kungen, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prins Daniel.
Victoria och Daniel är tillbaka från sportlovet med Oscar och Estelle – och nu kommer beskedet: Hovet har infört krisåtgärder.
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 9?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 9?

 

Coronaviruset är ett faktum, även i Sverige – och nu har hovet satt in krisåtgärder.

– Det jag kan säga är att på hovet har informerat alla anställda om att har man varit i något av de områden som klassas som högriskområden, så får man hålla sig i karantän, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Detta är riktlinjer som har införts lika mycket av omsorg om de anställda som av omsorg om kungafamiljen. Så skulle någon i kungafamiljen – rent hypotetiskt – ha befunnit sig i till exempel norra Italien på sportlovet, så är det ”jobba hemifrån” som gäller även för dem.

Kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prinsessan Estelle och prins Oscar på nya officiella bilden.
Den här veckan är kronprinsessfamiljen – Victoria, Daniel, Oscar och Estelle – tillbaka från sin sportlovsledighet. Var de har varit är dock inte känt.

Men annars är det business as usual som gäller på Kungliga slottet. På onsdag väntar till exempel vårens första representationsmiddag, med kungaparet som värdar för ett 150-tal gäster. Då radar gästerna upp sig i slottets gamla balsal Vita havet, och så går kungafamiljen runt och hälsar. Vilket innebär 150 händer att skaka – för kungen, drottningen, kronprinsessan, prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia.

Så påverkas kungafamiljen av coronaviruset

Välkomstceremoni vid kungamiddag på Stockholms slott.
Den långa raden av gäster. Så här brukar det se ut när det är kungamiddag på Stockholms slott.

Kungafamiljen befinner sig regelbundet i stora folksamlingar och är vana att ta många människor i hand. Men i dessa coronatider är ju frågan hur de gör på onsdag?

Kungen hälsar på gästerna vid en kungamiddag på Stockholms slott.
Ta i hand – eller inte? Hur ska hovet göra vid veckans stora representationsmiddag?

Hittills har hovet dock signalerat att det är business as usual vad gäller de kungliga uppdragen. Än så länge är det dock bara en utlandsresa under våren som är offentliggjord, och det är kronprinsessans besök i Monaco i mars. Annars är det just nu påfallande tomt på utrikesbesök för deras del.

– När det gäller Coronaviruset så är kungafamiljen informerad om läget, och det finns en beredskap. Vi har alltid en diskussion med UD om utlandsresorna, och de gör löpande bedömningar av säkerhet och risker, sa hovets informationschef Margareta Thorgren tidigare till Svensk Damtidning.

Foto: TT, Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna, Anna-Lena Ahlström/Kungl. Hovstaterna.

Annons