Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Efter domen – kungen drar tillbaka orden från Kulturprofilen

09 maj, 2019, 19:00 
AvEmma Sanderberg
Jean-Claude blev hösten 2017 anklagad för sexuella trakasserier och övergrepp. Nu gör kungen något han aldrig tidigare gjort under sin tid som regent, han drar tillbaka en utdelad Nordstjärneorden.
Annons

Tidigare i veckan beslutade Högsta domstolen att våldtäktsdomen mot den så kallade Kulturprofilen, Jean-Claude Arnault, står fast. Nu väljer kungen att dra tillbaka hans Nordstjärneorden, något som inte skett på över 45 år.

– Med anledningen av det som har hänt kring Jean-Claude Arnault och att han nu är dömd för de brott han har begått, så har kungen fattat beslutet att dra tillbaka Nordstjärneorden. Det är väldigt ovanligt att det sker, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Det är regeringen som ger förslag till kungen om vilka som ska få ordnar och 2015 mottog Jean-Claude Arnault Nordstjärneordern efter att akademiledamoten Per Wästberg rekommenderat honom till priset vid tre tillfällen.

Jean-Claude skakade om Svenska Akademien

Jean-Claude Arnault anklagades 2017 i en granskning av DN där 18 kvinnor berättade att Jean-Claude utsatt dem för sexuella trakasserier eller övergrepp. Åtta kvinnor polisanmälde sedan honom, men sju av ärendena lades ner då händelserna antingen överskridit preskriptionstiden eller inte var möjliga att bevisa. I september 2018 ställdes Jean-Claude inför rätta och blev dömd på en av två åtalspunkter.

Jean-Claude Arnault dömdes för våldtäkt och nu drar kungen tillbaka Nordstjärnorden som Jean-Claude fick 2015.
Jean-Claude Arnault dömdes för våldtäkt och nu drar kungen tillbaka Nordstjärnorden som Jean-Claude fick 2015.

Domen överklagades till Svea Hovrätt och hovrätten ändrade då domen så att Jean-Claude dömdes även på den andra åtalspunkten. Jean-Claude dömdes till två och ett halvt års fängelse, samt ett skadestånd på sammanlagt 215 000 kronor. Anklagelserna mot Jean-Claude blev startskottet för den kris som skulle skaka om Svenska Akademien i grunden. På mindre än ett års tid lämnade sju ledamöter sina stolar.

Annons

Kulturprofilen den enda på 45 år

Ordrar är något som funnits ända sedan medeltiden. Vid den tiden var det en beteckning på de personer som valt att underkasta sig vissa regler och förpliktelser, så som munk- och nunneordnar. 1748 instiftade kung Fredrik I tre av de fyra ordnar som finns än idag, Serafimer-, Svärds- och Nordstjärnordern. Kung Gustav III instiftade även Vasaordern 1772 för att skapa ett heltäckande ordensväsende. Både Svärdsordern och Vasaorden är dock numera vilande och de som kungen fortfarande delar ut är Serafimerorden och Nordstjärneorden.

Nu när Kulturprofilen blir av med sin Nordstjärneorden blir han unik, han är nämligen den enda som vår nuvarande kung valt att dra tillbaka orden för och den första som blir av med en orden på 45 år.

Kungen delar ut Nordstjärneorden till Alice Cheng 2007.
Kungen delar ut Nordstjärneorden till Alice Cheng 2007.

Att dela ut ordnar och medaljer är ett sätt för statschefer att att belöna personer som gjort framstående insatser för samhällets bästa. Numera kan Serafimerorden och Nordstjärneordern endast tilldelas utländska medborgare som gjort personliga insatser för Sverige eller för svenska intressen.

Både Serafimerorden och Nordstjärneorden kan även utväxlas mellan länder som vänskapsgest i samband med statsbesök på regeringens förslag.

Läs mer

Foto: TT

Annons