Efter frånvaron – nu kommer Sofias nya glädjebesked!

Prinsessan Sofia och Frida Vesterberg
Prinsessan Sofia har varit osynlig ett tag och inte visat sig så mycket i strålkastarljuset. På Instagram meddelar hon nu orsaken till frånvaron.
Annons

För den nyfikne är kungafamiljens kalender ett bra sätt att hålla reda på vad de kungliga medlemmarna egentligen har för sig om dagarna. Just denna vecka är det rejält stiltje, en stor del av kungafamiljens tycks befinna sig på någon typ av sportlov (även om kungen förstås gav företräde för nya landshövdingen i Södermanlands län, Beatrice Ask häromdagen – medan drottningen i sin tur arbetade på slottet).

Annons

Men i vanliga fall är det ganska bråda dagar för kungafamiljen. I alla fall för kungaparet och kronprinsessparet. Både prinsparet, Carl Philip och Sofia, samt prinsessan Madeleine har ju, efter kungens tydliga besked i höstas, tagit ett rejält steg tillbaka.

Annons

Senast vi såg Sofia var för två veckor sedan, på en konsert tillsammans med kronprinsessan Victoria, prins Daniel, drottning Silvia och lilla prinsessan Estelle, och på Instagram, på prinsparets officiella konto, har hon lyst med sin frånvaro ända sedan den glammiga Idrottsgalan i januari. Det är ovanligt för att vara Sofia. Vanligtvis får vi se henne betydligt oftare. Inte minst på Project Playgrounds Instakonto! Men nu får vi alltså äntligen veta anledningen till att prinsessan inte varit i strålkastarljuset på länge. Och ja, det är ett härligt och livfullt besked vi får av Sofia!

Sofias resa till Sydafrika våren 2020

Via Instagram meddelade prinsessan Sofia sent under gårdagen, tisdagen den 25 februari 2020, att hon befunnit sig i Sydafrika en tid. Väl där har hon, i Kapstaden, arbetat med hjärteprojektet Project Playground.

Annons

”Avslutar en produktiv och fantastisk tid med mina kollegor på @projplayground i Sydafrika🇿🇦 Fick även möjlighet att träffa Western Capes premiärminister Alan Winde för att berätta om Project Playgrounds arbete”, skriver prinsessan.

Till texten har Sofia även lagt upp sex härliga bilder från sitt arbete den senaste tiden. Sofia skrattar och är glad. Hon tycks lycklig och tillfreds med tillvaron. Ofta, när Sofia befunnit sig i Kapstaden, har familjen varit med henne. Om prins Carl Philip och de små sönerna, Alexander och Gabriel, är med denna gång vet vi dock inte.

Annons

Det är tydligt att kungens förändring inom kungahuset och kungafamiljen i höstas gjort att Sofia fått mer tid att fokusera och koncentrera sig på Project Playground, organisationen hon startade med kollegan och vännen Frida Vesterberg, för exakt tio år sedan. Och kanske är det positivt, deras verksamhet, både i Sverige och Sydafrika, för utsatta barn, behövs onekligen! Att organisationen har vuxit så på tio år är minst sagt ett glädjebesked!

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

57 kommentarer till “Efter frånvaron – nu kommer Sofias nya glädjebesked!”

 1. charlotte skriver: 26 februari, 2020

  Sofia gör ett riktigt välgörenhetsarbete när hon jobbar med PP. Hon gör det på plats, 1 månad om året, vid den här tiden. Fint gjort!


 2. Bettan skriver: 26 februari, 2020

  Helt fantastiskt 😊 att få arbeta i värme o sol. Vem står för kostnaderna? Finns det någon redovisning.


  1. charlotte skriver: 26 februari, 2020

   Bettan,
   Sofia arbetar väl gratis naturligtvis! Varför måste man ha betalning för allt? Uppehället betalar de väl själva, lite mat ska man ju ha var man än bor. Några andra kostnader blir det ju inte. Sofia och Carl Philip är sparsamma (precis som Kungaparet). Ingen lyx.


 3. ancibergfeldt skriver: 26 februari, 2020

  Det är nog hemligt! Eller som det
  brukar skrivas gör Sofia Comeback. Vad är det egentligen
  som stämmer??? Hon uttalar sig
  sällan personligt vad hon gör.)


  1. konsttanten skriver: 26 februari, 2020

   ??? Vad Sofia gör hela tiden, förutom uppdrag, och PP, har hon ingen anledning att visa; precis som Madeleine.


 4. Desirée skriver: 26 februari, 2020

  Det står sist i texten att förändringarna inom kungliga huset gör att hon fått mer tid att fokusera på PP. Vem utför då de uppdrag som Sofia skulle ha haft om dessa förändringar inte hade gjorts? Verkar inte som om övriga dvs Victoria; Daniel, kungen och Silvia, gör mer än de brukar.


 5. Leo skriver: 26 februari, 2020

  Det var inte denna generationen som skulle ta ett steg tillbaka, det var kungens barnbarn. Det behövs dock inte fler än kungaparet o kronprinsessparet. Att komma när det är fest på gång är inget arbete.
  Frida är värt alla lovord när det gäller PP, hon gör ett fantastiskt arbete.


 6. Bettina skriver: 26 februari, 2020

  Glädjebesked???!!!


 7. ma skriver: 26 februari, 2020

  Sofia sparsam?? på 52 dagars “arbete” 2019 spenderades 500.000 kronor på kläder mera än kronprisessan Viktoria.


  1. konsttanten skriver: 26 februari, 2020

   Tror INTE på den summan. Som sagt vi vet inte vilka inköpskanaler de kungliga har!


  2. IngridR skriver: 26 februari, 2020

   Nu blev vi verkligen glada. Riktigt överlyckliga.


 8. ancibergfeldt skriver: 26 februari, 2020

  Konstanten; Sofia gör ju ”
  Comeback titt som tätt.Hon
  har ingen andledning att visa
  Carl Philip likaså.


 9. Sara skriver: 26 februari, 2020

  Rubriken ska väl få en att tro att Sofia är gravid…


 10. cissi skriver: 26 februari, 2020

  Kungens “beslut” är bara skuggridå. De står ju fortfarande kvar i successionsordningen och det bör de väl absolut inte göra. Ta även bort Sofias titel. Prinsessan Madeleine är underbar men när hon inte gör något för Sverige bör ju även hennes ryka. Den behålls ju enbart för alla fördelar och de behöver inte göra något för den. Det känns inte bra.


 11. Daga skriver: 27 februari, 2020

  Bettan skaffa dig ett jobb då i värme och sol!!Sofia har lyckats med att skapa en organisation som hjälper och stöttar unga människor.Hon är med dem i vardagen och skänker hopp och tro.Vad gör du?Daga


  1. Helene skriver: 27 februari, 2020

   Fakta: Frida Westerberg (med familj:föräldrar) tillbringade 8 år i Kapstaden, såg fattigdomen i Langa, arbetade som volontär i Langa. Frida W. var klar med sin magisterexamen :statsvetenskap. –Tillsammans med sin Far: ekonom: K. Westerberg började de bygga upp P.Playground. —År 2009 reste Frida till Sverige för att söka efter en webbmaster. –Sofia hade då börjat träffa prins Carl-Philip. –Barbro Ehnbom som var “stödperson” till Sofia efter hennes hemkomst från USA (tillsammans med Camilla Sundman) sammanförde Sofia med Frida, då Barbro insåg att välgörenhet var passande för Sofia pga. kontakten med Carl Philip. —Det kostade 100.000kr. att få ingå partnerskap. –Detta betalade Carl Philip. –Både Carl Philip och Sofia blev då hedersordförande respektive hedersledamot.


  2. josefin skriver: 27 februari, 2020

   Tack Helene, det var intressant. Jag har alltid undrat hur S kom i kontakt med Frida (och PP) eftersom de 2 damerna har rätt olika bakgrund o inte rimligen en naturlig kontaktyta. Förhoppningsvis har S varit till nytta, bade med de 100 000 kronorna som insats och senare genom att ge synlighet till PP, sa Fridas verksamhet kan leva vidare.


  3. Weibull Jr. skriver: 27 februari, 2020

   josefin!
   Att förlita sig på Helene som källkritisk auktoritet är knappast tillrådligt. Risken är då högst påtaglig, att du slår intellektuell knut på dig själv och därefter kommunicerar omgivningen med ett “Vi josefin, med Guds nåde, låter härmed göra veterligt…”


  4. Mimmi skriver: 27 februari, 2020

   Undrar vad svärföräldrarna innerst inne tänker om sin sonhustru. Denna tanke får jag med anledning av vad Helene skriver här, verkar initierat.


  5. josefin skriver: 27 februari, 2020

   Weibull Jr, oroa Dig inte – jag tycker att Helenes info var intressant och har inte för vana att “göra veterligt”. Varför jag nu skulle “göra veterligt” öht????


 12. Helene skriver: 27 februari, 2020

  Josefin.

  Frida driver och utvecklar PP i Langa med ett stort gäng noga utvalda medarbetare. Styrelsen med Frida i spetsen har utökat PP. med ännu ett eget litet centra för enbart misshandlade kvinnor, där de får info. om sina rättigheter, stödsamtal. Det är i Langa som PP. är stort.–I Sverige har styrelsen öppnat Hallonberget dit ungdomar kan gå för aktivitet: fotboll, dans, yoga. Sedan är det middagar för speciellt inbjudna, tex. prinsessan Sofia som skall dra in pengar. Det är detta man tjänar på i Sverige, men mesta delen kommer från Postkodlotteriet, mfl. mfl. Sofia får sin information inhämtad när hon gör ett dagsbesök på centrat i Langa, som hon sedan kan återge i Sverige. –Så Josefin, PP. lever i högsta grad i Langa, tack vare Frida.


 13. Lisa skriver: 27 februari, 2020

  Project playground grundades efter att Sofia och Carl Philip hade träffats med hjälp av Carl Philips pengar. Vad jobbade Sofia med innan för hon kände ju inte Frida. Förutom resan i USA så hör man ingenting om varken hennes utbildning eller om hon hade något jobb. Det ser ju bra ut att ha grundat Project Playground men det är ju Fridas förtjänst med hjälp av Carl Philips pengar.


  1. josefin skriver: 27 februari, 2020

   Lisa, nog màste Du ha hört om modellarbete och Paradise Hotel deltagande? det har ju varit i det närmaste omöjligt att missa. Du fàr googla lite helt enkelt.


 14. ellinor blomquist skriver: 27 februari, 2020

  Madeleine är född som Sveriges prinsessa-och då kan man ej enligt vår lagbok ta bort denna titel. Så var det för prins Sigvard.


  1. Kerstin Bergström skriver: 28 februari, 2020

   Tyvärr måste rätta dig. Sigvard blev av med sin prinstitel o fick en grevetitel. Imte bara han utan ävedn andra prinsar som gifte sig under sin börd
   Ni . kan väl sluta att skita ner Sofia .1;hand gäller Helene o Bettan Leo har han blivit kärring! Tycker att det är skamligt av er vuxna människor att sitta o skriva ner en människa som ni gör. Har ni gloria ovan era huvuden? undrar 77åring.


 15. Lisa skriver: 27 februari, 2020

  Förstår inte skriverierna om Sofia jämfört med Chris. Mycket negativa skriverier om Chris som tackade nej till prinstiteln och vill försörja sig själv. Sofia skrivs det nästan bara positivt om. Hon blev prinsessa och försörjs av oss Skattebetalare. Hon och Carl Philip representerar ju inte alls nästan trots att den nya ordningen inte gäller dem utan deras barn. Vad sänder det för signaler att ni vinklar allt så konstigt. Det gynnar inte kungahuset


  1. charlotte skriver: 2 mars, 2020

   Lisa,
   Var ser du negativa kommentarer om Chris? Han upphöjs ju här över alla gränser. Han har enl många fått en kunglig titel vilket han tackat nej till. Vilken prestation! Enl mina uppgifter har han aldrig blivit erbjuden någon titel av Kungen. Skulle vår svenske kung ge en amerikansk affärsman en kunglig titel? Det låter minst sagt underligt. Vet inte var man fått dessa uppgifter ifrån.


 16. Bettan skriver: 27 februari, 2020

  Daga, har utbildning inom barnomsorgen med inriktning barn med särskilda behov. Har även varit gratis avlastningshem. Gick i pension 6 7år. Har även arbetat med ungdomar på fritiden. Vad jag förstått har Sofia inte haft fast arbete. Men överlever gör hon. 😊


 17. Daga skriver: 27 februari, 2020

  Prinsessan är välkommen tillbaks hem till Sverige efter sejouren och arbetet med organisationen i Afrika.Hoppas vi får se dig varm och lysande ute på uppdrag i landet. Enkelt värdig o intresserad, ja som du brukar.En prinsessa är alltid prinsessa en prinsessa.Varm kram 🥀 Daga


 18. Elna skriver: 27 februari, 2020

  För att ta bort fokus från Sofias utviknings bakgrund, alla vet men alla blundar


 19. Bettan skriver: 28 februari, 2020

  Ja inte att förglömma dokusåpan av rang. Vilka meriter. 😊


  1. ananas skriver: 28 februari, 2020

   Oj då vilka perfekta människor som skriver här! Inget gjort i ungdomen?
   Hört om att människor utvecklas med åren?


 20. IngridR skriver: 28 februari, 2020

  Tack, Helene!
  Varför envisas vissa med det falska påståendet att Sofia grundade PP? Om kopplingen till välgörenhet var ett försök att bättra på Sofias CV, förstår man grunden till den kritik som återkommer på dessa sidor. Alls inte beroende på avundsjuka, som någon antydde.


  1. charlotte skriver: 4 mars, 2020

   IngridR,
   Frida Westerberg säger i många intervjuer att hon och Sofia grundade PP. Varför skulle hon ljuga gång på gång? Vilken har nytta av lögner? Själv är jag glad att vi fått in Sofia i Kungahuset. Hon håller låg profil och kommer inte med egna påhitt. Hennes svägerskor får lugna ner sig lite med sina starka Bernadotte-viljor.


 21. Daga skriver: 28 februari, 2020

  Bettan det är många som har och haft.Ett yrke med fast anställning trygg inkomst in till pensionen.Många ungdomar väljer arbeten utan trygg anställning där inkomsterna är små men de väljer otryggheten för att göra saker de brinner för.Prinsessan valde att arbeta för barn och ungdom i slumområden i Sydafrika,det blir man inte rik på i pengar men får ett större och ödmjukares perspektiv på om världen än det människor har i Sverige med en trygg fast anställningar till pensionen.Mvh Daga


  1. Helene skriver: 28 februari, 2020

   Fakta. År 2003.
   Efter studenten (gymnasiet estetisk linje) åker Sofia till Stockholm, arbetar som servitris.
   År 2004: Utses till Miss Slitz.–fotograf: Tony Kollberg.
   År 2005: Mexico och Paradise Hotell. Även resa till LA. där hon träffar Jenna Jameson.
   År 2006: Camilla Sundman (Paradise H. väninna) samt Sofia reser till USA i 3 år. “modell” , foto: Antonio Verglas. arbetar som även servitris., samt blogg: I Staden som aldrig sover. Utbildar sig som yoga instruktör.
   År 2009: Hem till Sverige, åker till Båstad där Carl Philip befinner sig. De träffas. Sofia anmäler sig till organisation SYTO , där 60 volontärer skall var i Ghana 6 månader.–Sofia åker 5/9 men hem redan 30/10.–Fortsätter träffa Carl Philip. Dessa veckor i Ghana är den erfarenhet av utsatta barn Sofia har. -Allt kan kontrolleras!!


  2. charlotte skriver: 4 mars, 2020

   Helene,
   Bloggen “Staden som aldrig sover” var bra och visar spänningen en ung människa kan känna över att befinna sig i NY. Sofia har fått många erfarenheter som hon kan bygga på framöver i livet. Hennes anti-mobbingengagemang har varit tydligt ända sedan hon var barn.


 22. konsttanten skriver: 28 februari, 2020

  Weibull Jr, ja det finns ett gäng som ogillar Sofia till max, och kommer med osanningar. Vi övriga vet sanningen.
  Sofia kommer att tillsammans med C-Ph att ge svenska kungahuset framöver fortsatt gott rykte. Victoria&Daniel är redan på topp.


 23. Leo skriver: 29 februari, 2020

  Om man brinner mycket för något, brukar de flesta utbilda sig inom detta, tydligen inget S varit intresserad av.


 24. Leo skriver: 29 februari, 2020

  Daga, varför så negativ till människor som arbetar dagligen o en gång får pension för detta, på det sättet får de Sverige att gå runt o brinner säkerligen mycket för denna sin livsuppgift. I alla andra länder där barn o ungdomar tillfrågas, så är svaret att deras högsta önskan är att få gå i skolan o få en utbildning o ett arbete. I Sverige är detta tydligen helt ute, här fikar många efter att bli en kändis, precis som S. Att delta i ex Paradise hotel, vika ut sig osv, låter inte som en kvinna i tiden.


 25. IngridR skriver: 29 februari, 2020

  Konsttanten
  Berätta gärna din version av sanningen!


 26. Daga skriver: 2 mars, 2020

  Leo jag är en av dom många som fått utbildning arbetat i landsting och kommun med inkomst varje månad i över fyrtio år,efter fyllda sextiofem pension.Min make har gjort samma karriär.Med sparsamhet under arbetsåren lever vi hyfsat med barn o barnbarn som supportrar för livet.Daga


 27. Daga skriver: 2 mars, 2020

  Leo det är inget vi hittat på i dag.Lättklädda kvinnor i papperstidningar har förekommit i hundra år.Det är en kort tid och kort uppenbarels snabbt glöms bort. De flesta tjejerna gör senare en annan insats i vanliga yrken med olika jobb och utbildningar.Prinsessan kan inte för all tid ha skulden för att ungdomar så gärna vill bli kända och erkända till bruset i eterns chimära lyckoland.Daga


  1. Leo skriver: 2 mars, 2020

   Daga.

   Dryga fem år som “modell” är inte kort tid, det är hela ungdomstiden till vuxen kvinna.


 28. PernillaA skriver: 2 mars, 2020

  ananas, precis som du säger så utvecklas vi och Sofia gör ett bra jobb.
  Och hsom du skriver, vem har inte gjort något ‘dumt’ som ung


 29. IngridR skriver: 2 mars, 2020

  Daga
  Din sista mening i kommentaren, 2 mars ”vill bli kända och erkända till bruset i eterns chimära lyckoland”, passar väl direkt in på den nämnda personen? Eller har jag missförstått din kommentar?


 30. Bea skriver: 3 mars, 2020

  Vilket evigt tjatande och ältande från vissa personer om samma gamla ämne.
  Det finns väl inte en enda människa i dagsläget år 2020 som ens höjer på ena ögonbrynet och bryr sig om detta ointressanta ämne

  Negativa Leo – helt otroligt att du nämner ett gammalt tv program av detta slag. Förstår att ditt intresset för programmet måste ha varit stort.


  1. Leo skriver: 3 mars, 2020

   Bea, det var väl knappast inte enbart ett TV-program, som varade i 5-6 år??


 31. IngridR skriver: 3 mars, 2020

  Bea.
  Vi skulle knappast bry oss om det gällde ”fru Bernadotte”. Nu har hon fått titeln prinsessa. Vi förväntas respektera de kungliga. Say no more.


 32. Bea skriver: 4 mars, 2020

  Negativa Leo,
  Som sagt förstår av ditt intresse att du är ett stort fan och beundrare av tv-programmet och av Sofia. Dags att byta kanal nu till år 2020 och lätta på dimridå och nostalgi.

  Bästa IngridR,
  Ingen ger sig själv en titel. Klagomålet skall kanske vändas till utdelaren.

  Vi? Vad just DU som privatperson förväntas respektera i livet är ju helt upp till just dig . ”Say no more.”


 33. IngridR skriver: 4 mars, 2020

  Bästa Bea
  CoN ville inte ha någon titel. Beundransvärt.
  Att döma av många kommentarer här och på övriga sociala medier verkar många ha funderingar kring respekten. I detta sammanhang och i andra.
  The rest is silence.


 34. Leo skriver: 5 mars, 2020

  Vi är två som heter Leo som skriver här!


 35. Daga skriver: 5 mars, 2020

  IngridR Bästa exempel på att en ung kvinna gått vidare i livet är Prinsessan.Den som vill sitta hemma på sin kammare och tycka illa vara ja det är upp till var och en.Daga


  1. IngridR skriver: 9 mars, 2020

   Daga
   Gått vidare? Till ett bekvämt liv i lyx. Kanske något man drömmer om då man söker sig till rampljuset redan i unga år.


 36. charlotte skriver: 5 mars, 2020

  Räcker det inte att kritisera en (1) gång. Varför återupprepa år efter år? Vi är inte efterblivna. Jag gillar inte alla men skriver sällan om just dem. Det är fult och meningslöst.


  1. IngridR skriver: 9 mars, 2020

   Mycket återupprepas bland kommentarerna. Dyrkan och beröm av vissa. Kritik av andra.


  2. Ulla Lundell skriver: 10 mars, 2020

   Snälla nån vad prinsessan Sofia gjorde i sin ungdom innan hon gifte sig med prins Carl-Philip har väl inget med att göra med vilka uppgifter och annat som hon gör idag, Rätt eller fel?


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar