Efter frånvaron – prinsessan Sofias kamp

Prinsessan Sofia
Prinsessan Sofias kalender gapar tom. Hur mår hon – och vad gör hon? Svensk Damtidning berättar om prinsessans kval.
Annons

”Hur ska man leva sitt liv, egentligen?”

Just den här frågan, en minst sagt existensiell sådan, är det mängder av människor som brottas med – dagligen. Så också de kungliga. Främst de ingifta kungligheterna. Var (hur!) ska man bo, arbeta? Ska tyngdpunkten i livet ligga på arbete, eller på fritid? Ska barnen gå långa eller korta dagar på förskola eller skola? Ska de ha barnomsorg överhuvudtaget? Dessa frågor ställs förstås inte av alla, det är privilegierade frågor och anledningarna till varför de ställs bör kanske problematiseras ytterligare, men faktum är att många tampas med både livspussel och livskval. En inre kamp. En av alla dessa människor tycks vara prinsessan Sofia. Det står tydligt att prinsessan inte riktigt valt vilket ben hon ska stå på, vilket liv hon vill leva. Vilken roll hon ska ha. Hur vardagen ska se ut, vilket spår hon ska ta.

Annons
Sofia
Prinsessan Sofia 2018, på prinsessan Adriennes dop.
Annons

Prinsessan Sofia fyller 35 år i december. Hon har två barn, Alexander, 3 år, och Gabriel, 2 år. Hon och maken, Carl Philip, är gifta sedan fyra år tillbaka och våren 2017 flyttade de in i sin nyrenoverade drömvilla, prins Bertils och prinsessan Lilians gamla hem, vackra Villa Solbacken på naturnära och barnvänliga Djurgården i Stockholm.

Arbetet med Project Playground

Innan Sofia blev prinsessa var hon oerhört engagerad i Project Playground, välgörenhetsorganisationen hon startade tillsammans med väninnan Frida Vesterberg, 2010. Efter bröllopet tvingades prinsessan lämna organisationen, i dag är hon enkom hedersordförande. En aktiv sådan, dock. Prinsessan Sofia syns ofta på Project Playgrounds event och liknande. Det är tydligt att organisationen ligger henne nära om hjärtat, att hon inte är helt bekväm med att släppa den helt. Vid sidan av PPG är prinsessan Sofia engagerad i sin och prins Carl Philips stiftelse. Prinsparets stiftelse. Stiftelsens verksamhetsområden är att jobba mot hat och mobbning på nätet, samt att motverka mobbning på grund av dyslexi. Utöver detta är prinsessan även hedersordförande för Sophiahemmet.

Sofia
Prins Gabriels dop, 2017.
Annons

Trots att Sofia har alla dessa engagemang gapar hennes kungliga kalender tom. Uppdragen är få. Sofia arbetar mest ”under radarn”, med Project Playground, och ofta tar hon med sig barnen. Att prins Alexander går på förskola vet vi. Men hur det är med Gabriel är inte klart. Det verkar vara så att prinsessan kämpar med sin roll, sin identitet. Ska hon vara mamma på ”heltid”, hemma med barnen utan barnflickor som hon tänkte från början, eller ska hon arbeta för fullt? Trots att prins Carl Philip och Sofia tycks ha en jämställd relation är det enklare för honom. Han är prins av Sverige sedan födseln. I hela sitt liv har han skolats in i uppgiften som kunglig. För honom är det arbete som gäller. Trots att Sofia är den tredje personen att giftas in i kungafamiljen tycks det enkom vara hon som brottas med dessa frågor. Prins Daniel, och Chris O’Neill, har redan valt väg och funnit sig till rätta.

Prins Daniels och Chris O’Neills kungliga roller

Prins Daniel, också ingift i kungahuset, är gift med Sveriges tronarvinge, kronprinsessan Victoria. Därmed är hans roll noga utstakad. Hans uppgift är att stötta kronprinsessan Victoria i hennes arbete för Sverige. Det är tydligt. Utöver detta ligger hans engagemang i hälsofrågor. Generation Pep. För Daniel och Victoria har det varit självklart att, redan från start, ta in nannys och barnflickor. Prinsessan Estelle går i skolan, Campus Manilla, och Oscar går på förskolan. Victoria och Daniel kör jobbracet fullt ut – tillsammans. Sida vid sida.

Daniel och Victoria
Prins Daniel och Victoria på kungligt uppdrag i Danmark i veckan.
Annons

Chris O’Neill valde väg redan innan bröllopet. Han tackade nej till de kungliga titlarna och kan därmed leva ett friare liv. Han arbetar i USA, med hela världen som arbetsplats via datorn, och prinsessan Madeleine är hemma med barnen. De har gjort den uppdelningen och prinsessan Madeleine vill ha det så. I flera intervjuer har hon berättat om hur mån hon är att vara med de små, Leonore, 5 år, Nicolas, 4 år och Adrienne, 1 år, så mycket som möjligt. Häromveckan förklarade hon sitt val mer ingående i familjetidningen Mama.

– Jag vill vara hemma med barnen så mycket det går, slog hon fast, med bestämdhet.

Prinsessan Sofias tomma kalender

Och det är just detta kval Sofia brottas med. Vill hon vara hemma med barnen? Vill hon arbeta heltid? Vill hon arbeta bara lite? Ska hon blicka mot prins Daniel och Victoria? Eller ska hon inspireras av Chris O’Neills och Madeleines uppdelning? Prinsessan tycks vackla – och det rejält. Hon har inte uttalat att hon vill satsa på familjelivet på heltid, som Madeleine, men i den kungliga kalendern märks bara fyra jobb – under hela hösten. Detta går att jämföra med kronprinsessans uppåt 15 inplanerade programpunkter.

Annons
madeleine chris stormen dorian
Madeleine och Chris O’Neill på Victoriadagen 2018.
Mama omslag
Prinsessan Madeleine på omslaget av Mama, september 2019.

Eller ligger svaret i hovets ibland tungrodda regelverk och snäva protokoll? Prinsessan Sofia är en ”doer”, hon startade upp en hel välgörenhetsorganisation med sina två händer och är mer än van att hugga in och få saker gjorda. Är det jobbigt för henne att saker så ofta dras i långbänk? Eller har prinsessan Madeleines övertygelse och patos kring moderskap och närvaro fått henne att tänka på ett annat sätt?

Tiden lär utvisa hur det blir.

Annons

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

32 kommentarer till “Efter frånvaron – prinsessan Sofias kamp”

 1. josefin skriver: 22 september, 2019

  Synes helt klart vilken väg S vill gà; tillräckligt mànga uppdrag för att i eget tycke motivera ett stiligt utgiftskonto, o för resten ledig tid med tillhörande privilegier (fritt boende etc). Till skillnad fr P M, som beslutat vara ledig mest jämt, har S ingen egen förmögenhet att luta sig mot, o till skillnad fr C O’Neill har CP ingen yrkesinkomst. Därav behov av spridda uppdrag, ffa fr S sida.


  1. konsttanten skriver: 23 september, 2019

   josefin: Ditt agg till Sofia är mobbning av högsta grad. Ditt upphöjande av Madeleine är ofantlig hög. Sluta mobba!


  2. josefin skriver: 23 september, 2019

   Konsttanten, istället för att attackera min àsikt sà kan Du väl uttrycka en egen?
   Som Du ser skriver jag här at P M valt at vara ledig mest jämt – det är inte uppenbart (för mig) vad det finns för “upphöjande” i det. Snarare ganska faktabaserat, synes det mig bàde om man ser till antal engagemang o hennes egna uttalanden.


  3. Leo skriver: 23 september, 2019

   Instämmer Josefin!


  4. Helene skriver: 23 september, 2019

   josefin.

   Tack josefin.

   Mycket relevant skrivet. Ingen smutskastning, utan enbart som livet för dessa båda ser ut, samt valen de gjort i livet.


 2. konsttanten skriver: 22 september, 2019

  Vilken löjlig rubrik!
  Nu gäller det Sofia, förra gången var det Madeleine som slits mellan Sverige och USA.
  Tror inte Madeleine slits, och Sofia har säkert ingen kamp.


 3. charlotte skriver: 22 september, 2019

  Sofia utkämpar nog ingen inre kamp, tror jag. Hon kanske skulle vilja arbeta i Sydafrika mer och hon är ju en “doer” som sagt. Madeleine tillåts ju vara hemma med sina barn på heltid och det kanske Sofia också vill när pojkarna är så små.


  1. Helene skriver: 23 september, 2019

   charlotte.

   Du kallar Sofia en doer. Då jag inte riktigt är införstådd med vad Sofia har gjort för att förtjäna att kallas doer, ber jag dej beskriva alla de saker/arbeten hon åstadkommit. Det krävs ju en hel del för att få detta epitet, därav min fråga.


  2. Leo skriver: 25 september, 2019

   Helene, exakt!


 4. Mari skriver: 22 september, 2019

  Ja a vi har alle våres store problemer..


 5. Birthe Vejrum skriver: 22 september, 2019

  Jeg ved ikke om Sofia “brottas” med sin identitet, men jeg har læst, at hun er i gang med noget uddannelse af en slags – det må man gratulere til!
  Såeh Victoria har hele 15 programpunkter i kalenderen – det synes jeg jo så ikke er så specielt, især ikke når jeg kan se, at Mary her efter sommerferien har “roteret” som en snurretop/snurra fra job til job, og det fortsætter med bl.a. en arbejdsrejse til Marokko 2 – 3 okt. + senere samme måned den officielle tur til Paris sammen med Frederik og en stor erhvervsdelegation.


  1. charlotte skriver: 23 september, 2019

   Birthe Vejrum,
   Är det ironi eller? Mary är en driven person men inte speciellt kunglig i mina ögon. Marie håller ju en helt annan låg profil.


 6. Midnattsol skriver: 22 september, 2019

  Hon tackade ja till en titel och förpliktigar. Vill hon inte arbeta för Sverige så är hon fri att avsäga sig sin titel och sina åtaganden. Det borde inte ens vara en fråga..

  Men det visar också att kungaparet och kronprinsessparet är fullt tillräckligt, och sedan räcker det med monarki..


  1. Leo skriver: 23 september, 2019

   Instämmer midnattssol!


  2. charlotte skriver: 23 september, 2019

   Midnattsol,
   Vilken har sagt att Sofia inte vill arbeta för Sverige. Hon verkar väldigt följsam och gör sina uppdrag som förväntat. Inga återbud. Kungahusets kalender är nog inte fulltecknad ännu för hela hösten.


 7. IngridR skriver: 23 september, 2019

  Ja, definitivt så Midnattsol. Det räcker med kungaparet och kronprinsessparet. Åskilliga uppdrag där de kungligas uppgift består i att skaka hand och överlämna blommor kan utföras av andra representanter. Den ”kungliga glansen” har falnat i Europas kungahus. Många ”kungliga” är lika vanliga som du och jag.


  1. josefin skriver: 23 september, 2019

   Var det inte prinsessan Diana som hade mer (äldre) blàtt blod i àdrorna än familjen Windsor/Windsor-Battenberg/Mountbatten?


 8. Karin eller kanske Nirak skriver: 23 september, 2019

  Sofia visste nog exakt vad hon gav sig in på och vad som förväntades av henne.
  Hon visste att familjen förväntade sig att hon skulle delta på de allra viktigaste evenemangen så länge som kungaparet arbetar heltid och därefter ta en större roll om/när Victoria och Daniel känner att de behöver hjälp och stöd. I övrigt var de nog alla överens om att hon skulle få göra som de flesta andra som gift in sig i de rika finare kretsarna, det vill säga vara en god maka, närvarande mor och pyssla med välgörenhet och fritidsintressen.


 9. Daga skriver: 23 september, 2019

  Den luten Sofia doppats i för sitt äktenskap med prins Carl-Philip det önskar jag ingen förälskad människa.Hon stod ut och lever nu i harmoni med sina som det blivit tre kärlekar och de värsta hatsalvorna har tystnat.Ett och annat försök till svärta men annars är det tyst kören från i går.Skadorna i själen de gav henne behåller hon för sig själv.Hon ställer upp vid makens sida när det behövs däremellan lever hon ett vardagligt liv med sin familj och några pålitliga vänner.Sofia av idag prinsessa maka mor.Mvh Daga


  1. Cecilia skriver: 23 september, 2019

   Försök att svärta? Det har hon klarat ypperligt själv. Det vore föredömligt om vi snarare fått in en person med mer självaktning än självgodhet av inget..


  2. Birthe Vejrum skriver: 23 september, 2019

   Det var fint skrevet Daga – tak for det! 🙂


  3. Bror skriver: 24 september, 2019

   Det var fint sagt Daga!


 10. konsttanten skriver: 23 september, 2019

  Josefin: Svar på tidigare här i spalten.
  Du är en mästare, på att slingra dig undan. Jag sammanfattar alla små och stora vinkar i dina negativa kommentarer om prinsparet, och då speciellt Sofia.

  Om jag tycker att någon av de kungliga i Europa har fruktansvärda kläder, och frisyr, eller annat, så kommenterar jag EJ det.


 11. Daga skriver: 23 september, 2019

  Varför rikta kritiken mot Sofia hon gör bara jobbet som kungariket Sverige påbjuder.Representerar Sverige och Kungahuset med den äran som ålagds henne vid giftermålet.


 12. ellinor blomquist skriver: 23 september, 2019

  Sofia tackade JA till prinsesstieteln-då medföljer vissa åtagande . Till skillnad från Chris som tackade NEJ till prinstitel-vilket gör att han ej har några förpliktelser gentemot Sverige och kungahuset.
  Sen tror jag ej Sofia utkämpar någon inre kamp,hon deltar i det hon kan och känner för.


  1. konsttanten skriver: 24 september, 2019

   Återigen: Chris blev aldrig erbjuden. Det står fel på många ställen numera. Helt självklart, att han inte skulle passa som prins. Numera litar jag inte på Wikipedia efter alla fel och förtal om kungahuset.


  2. Farbror Blå skriver: 24 september, 2019

   För ordningens skull bör vi försöka enas om att vara född prins/prinsessa med HKK garnityr rimligen också medför förpliktelser.


  3. josefin skriver: 24 september, 2019

   här har konsttanten rätt: C O’Neil kunde inte erbjudas en prinstitel ity det är högre i rang än prinsessa – han kunde ju inte fà en titel som överträffar hustruns. Sofia kunde fà en prinsesstitel eftersom hon dà fortfarande stàr lägre i rang än maken prinsen. C O’neil blev erbjuden nàgon form av hertigtitel o tackade nej till det garnityret. Sofia blev erbjuden prinsessgarnityr o tackade ja. Slutresultatet blir att Chris försörjer sig pà eget arbete, S liv o leverne betalas av statens pengar. Hon har deklarerat noll i inkomst o noll i förmögenhet sà utan statens bidrag skulle hon vara hungrig. DETTA, kära konsttanten, är vad jag ogillar med prinsparet; statsstöd utan insats.


 13. IngridR skriver: 23 september, 2019

  Underskatta inte Sofias styrka. Hon är tuff, målmedveten och medievan. Så stark att hon i de första mötena med pressen klarade av att föra parets talan.

  Vet inte om det var så mycket lut i sammanhanget.

  Är


  1. Farbror Blå skriver: 24 september, 2019

   Pressmeddelander från hovet publicerat på Kungahuset.se var tänkt att hamna under konsttantens inlägg. Även om min tilltro till hovets informationstjänst är mycket låg måste jag ändå lita på fd Riksmarskalk Svante Lindqvists pressmeddelande där det framgår att om villkoren uppfyllts/accepterats förelåg inget hinder att erhålla en HKH titel med tillhörande hertigtitel.


 14. Birthe Vejrum skriver: 25 september, 2019

  charlotte – nej der er ikke en dråbe ironi i min kommentar – jeg noterer bare fakta! Mary er HKH Kronprisse Mary in every inch. Hun har taget sin skæbne på sig, og arbejder seriøst for Danmark. Derfor er både danske og udenlandske organisationer så ivrige/angelägna efter at få Mary som åbningstaler ved forskellige konferencer eller som Protektor. Jeg er OBS på, at Victoria, ganske som Frederik, står i en venteposition til visse protektorater som bare regenten har – men alligevel…!
  Prinsesse Marie er præcis lige så dygtig og charmerende som Mary, men hun er IKKE kronprinsesse og kommende Dronning, så derfor er focus mindre påhende.


 15. Daga skriver: 25 september, 2019

  Tack!Bror och Birthe.Mvh Daga


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar