Efter hastiga dödsfallet – Victoria tröstar pappa kungen

Kungen Kronprinsessan Victoria

Kungens nära vän Tim Génetay är död. Ett chockartat besked – och nu får kungen stöd och tröst i sorgen av kronprinsessan Victoria.
Johan T Lindwall om Tim Génetays bortgång: ”Kungen är förkrossad”
Slå på ljud

Dödsbudet nådde kungen under tisdagen, då han och drottningen var på besök i Västernorrland. För kungen kom det helt oväntat. Han och Tim Génetay var jämnåriga, 75 år båda två, och dödsfallet inträffade mycket hastigt på tisdagsmorgonen.

Flera vänner vittnar också om att kungen är djupt berörd. Tims död har nu satt obönhörlig punkt för deras 68 år långa vänskap: De var skolkamrater redan i Broms skola i Stockholm, där kungen började som sjuåring hösten 1953, omgiven av ett gäng noga utvalda barn.

Kungens vän Tim Génetay död

Kungens vän Tim Génetay död Hustrun Kerstin

Tim Génetay med sin hustru Kerstin. Sonen Joakim skriver att hans far inte hade den bästa hälsan på senare år, men att hans slut på jordelivet kom alldeles för tidigt.

Cecilia Liljeton/TT

Efter de tidiga skolåren följdes kungen och Tim åt i alla år. Tim Génetay (som var son till den store violinisten och dirigenten Claude Génetay) ingick i den allra närmaste kärnan av kompisgänget.

Här ser du honom tillsammans med kungen, då kronprins, en sorglös sommar på Solliden 1972.

Solliden 1972 Jeje Brodin, Agneta Kistner, Tim Génetay, Pergi Tengroth, Agneta Kjellman, Agneta Gyllenberg, Gustav Banér och kronprins Carl Gustaf.

Från vänster: Jeje Brodin (pappa till Andrea), Agneta Kistner, Tim Génetay, Pergi Tengroth, Agneta Kjellman, Agneta Gyllenberg, Gustav Banér och kronprins Carl Gustaf.

Tre Fotografer/TT

Men dödsfallet har också skakat drottning Silvia. Familjerna har i alla år stått varandra nära och Tim Génetay – men också hans första hustru Agneta Kistner – hörde till dem som slöt upp kring Silvia som en skyddande mur när hon kom till Sverige som kungens hemliga flickvän.

Tims fru hjälpte henne också med mycket av det som var nytt och okänt i Stockholm och drottningen var nästan otröstlig när Agneta gick bort i cancer 1985. Efter sig lämnade hon flera små barn – som dock snart fick en trygg ”reservmamma” i drottningen själv:

– Drottning Silvia såg vad jag behövde och hon fanns där under min uppväxt. Hon har haft ett stort inflytande på mig, har dottern Josephine – som bara var åtta år när hon miste sin mamma – berättat för Svensk Dam.

Josephine är också drottning Silvias guddotter – och vänskapen har gått i arv: I dag är hon en av kronprinsessan Victorias äldsta och närmaste vänner.

Kronprinsessan Victoria och Josephine Génetay 1996

Kronprinsessan Victoria på Josephines student 1996.

Charles Hammarsten/TT

Men nu är punkten satt för Tims 75 år långa liv och kungen sörjer. Vid sin sida har han nu både drottningen och sin äldsta dotter, den varma, kloka och empatiska Victoria. De två träffades redan timmarna efter dödsbudet, när kungen kom till Kungliga slottet för att leda Utrikesnämndens möte, där också Victoria satt med. Men innan och efter hann de trots allt mötas i sorgen.

Kungen kronprinsessan Victoria utrikesnämnden slottet

Kungen och Victoria vid Utrikesnämndens möte i går. Då visste ingen att de precis hade nåtts av ett dödsbud.

LÄS MER: Drottning Silvia: ”Min bror dog i Alzheimer”

LÄS MER: Kungen i sorg – flera vänner döda i covid

LÄS MER: Kung Harald sörjer – hans egna ord efter dödsfallet i familjen

Foto: TT.