Efter helomvändningen – prinsessan Sofia kan få gå före i kön

TT
Folkhälsomyndigheten öppnar nu för att låta vårdpersonalen gå före i kön.

I mellandagarna startade vaccineringen mot covid-19 runt om i landet och enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer är det de äldsta i samhället som ska vaccineras först. Det beslutet har väckt en del kritik, då vissa anser att sjukvårdspersonal borde vara prioriterad.

Enligt överläkaren Johan Styrud är det undersköterskor, sköterskor och läkare som borde få vaccinet först, säger han till SVT.

– Det är en liten grupp men de måste vara friska för att sjukvården ska fungera, säger Johan Styrud.

Prinsessan Sofia kan flyttas fram i kön

Nu har allt fler höjt rösterna för att kunna vaccinera sjukvårdspersonal. Även Folkhälsomyndigheten har gjort en omsvängning, som under tisdagen öppnade upp för att tidigarelägga vaccineringen för vårdpersonalen.

Skulle det vara så att vårdpersonalen prioriteras upp är det en person i kungafamiljen som direkt hamnar betydligt högre upp på listan, nämligen prinsessan Sofia, som jobbat på Sophiahemmet i Stockholm sedan förra våren.

Ävn region Stockholm överväger att ge vårdpersonalen högre prioritet, något Stockholms hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L) bekräftar till lokaltidningen Mitt i.

– Vaccinationen av vårdpersonalen, inte minst på IVA, är viktig. Det handlar om att skydda de som jobbar med att skydda oss alla mot covid – särskilt personer i riskgrupp. Jag önskar att Folkhälsomyndigheten snabbt prövar frågan och förtydligar hur prioriteringarna bör göras. Det är viktigt att vi har jämlik vård med samma prioriteringar i hela landet, säger Anna Starbrink till tidningen.

– Allra viktigast är att Sverige agerar kraftfullt för att EU snabbt godkänner fler vaccin, precis som man gjort i andra delar av världen. Då kan vi få större leveranser för att snabbt kunna vaccinera fler grupper, fortsätter hon.