Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Expertens oväntade dom efter nya bilderna på Frederik och Mary: "Ingen slump"

14 aug, 2022, 08:00 

Nu har en expert uttalat sig om de nya fotona.

Annons
Allt om Danmarks kungahus!Brand logo
Allt om Danmarks kungahus!

Strålkastarna har minst sagt varit riktade mot det danska kronprinsparet Frederik och Mary under den senaste tiden. En stor skandal skakade den danska kungafamiljen och kronprinsparet tvingades ställas på sin spets för att agera rätt i situationen.

I dagarna släpptes det en ny bild på kungafamiljen, som nu repat sig efter den stormiga tiden. Och en sak sticker ut – bilden verkar nämligen vara mer genomtänkt än man kan tro.

Nya beskedet från Frederik och Mary

Skandalen som svepte in över det danska kungahuset har nog ingen missat. Det blev löpsedlar internationellt, och alla ögon var på Frederik och Mary.

Det handlade om att ett femtiotal tidigare elever valde att tala ut om mobbning, våld, och sexuella kränkningar som ägt rum på Herlufsholm, en prestigefull internatskola, där kronprinsparet har sin son prins Christian.

Efter en väntan meddelade kronprinsparet till slut sitt beslut. Prins Christian slutar på skolan, och deras dotter prinsessan Isabella kommer inte heller börja där i höst som det var planerat.

Annons

Nu meddelar de även vart skolbytet blir till. Prins Christian – Danmarks framtida kung – byter till Ordrup Gymnasium i Charlottenlund: En vanlig kommunal skola med 800 elever strax norr om Köpenhamn, där han nu ska gå i andra ring.

Isabella kommer inte göra sin bror sällskap, utan börjar på privata Ingrid Jespersen’s Gymnasieskole på Österbro, inte långt från danska kronprinsfamiljens hem på slottet Amalienborg.

Kryptiska budskapet bakom bilden

Nu är ordningen alltså återställd, och det är betydligt roligare saker på agendan. Som den kungliga släktträffen som nyligen ägde rum! Stora delar av den danska kungafamiljen träffades på sommarresidentet Graasten slott i slutet av juli.

Drottning Margrethe, prinsessan Benedikte och drottning Anne-Marie hade lyckats med det nästintill omöjliga, samlat nästan alla sina barn på slottet för ett fotografi. Endast ett fåtal uteblev.

Bilden ser ut som en härlig familjebild, som fotades av bara farten. Men det stämmer inte. I alla fall om man ska tro Billedbladets hovexpert Ulrik Ulriksen, som menar att det finns ett budskap bakom Mary och Frederiks placering i fotot.

Annons

– Kronprinsparets position är nog allt annat än slumpmässig. Kronprins Frederik ska som tronföljare förstås stå centralt i bilden, precis bakom drottningen. Jag ser särställningen som en symbol för att Frederik stödjer Majestät och att han är Danmarks blivande kung, säger Ulrik.

Men det finns också en till anledning till beslutet, menar Ulrik, och den stavas Graasten slott, där fotot är taget.

– Man kan också tolka Mary och Frederiks placering i mitten av bilden som en understrykning av att kronprinsparet, liksom drottningen, är den del av kungafamiljen som under dessa år använder Graasten slott som permanent bas under sommarlovet.

Foto: TT/Keld Navntoft, Kongehuset ©

Annons