Frederik har lämnat Mary – danska kronprinsparet isär

Frederik har lämnat Mary – danska kronprinsparet isär

Foto: TT

Kronprinsparet är separerade.

Madeleines tokhyllning • Hon tar över Elizabeths vovvar • Kungens frågodiss – 3 kungliga snackisar från vecka 40
1:04

Efter reklamen: Madeleines tokhyllning • Hon tar över Elizabeths vovvar • Kungens frågodiss – 3 kungliga snackisar från vecka 40

(1:04)

Slå på ljud

Man behöver inte vara kungafantast för att ha nåtts av nyheterna om de omfattande stormar som just nu kastar om det danska kungahuset som vi känner till det.

Och visst märks det i hela kungahuset, inte bara i prins Joachims familj. Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary befann sig på olika platser – mitt under katastrofen.

Kolumn

Johan T Lindwall om krisen i danska kungahuset: "Aldrig skådats i modern tid"

Sprickan mellan mor och son

Att drottning Margrethe valt att frånta fyra av sina barnbarn deras kungliga titlar blev nog en betydligt större bomb än vad hon själv trott.

Det var hårda och besvikna ord från barnbarn och barn, och Margrethe själv stod paff vid sidan av.

– Jag har tagit mitt beslut som drottning, mamma och farmor, men som mamma och farmor har jag underskattat hur mycket min yngsta son och hans familj känner. Det har påverkat mycket, och jag är ledsen för det, skrev hon bland annat i ett pressmeddelande.

Relationen mellan Margrethe och den yngsta sonen Joachim, som är far till barnen vars titlar försvann, lever nu på en skör tråd. När han fick frågan av en journalist om hur den såg ut var svaret kort:

– Jag tror inte att jag behöver utveckla det här.

Prins Joachim

Prins Joachim är allt annat än nöjd över beslutet.

Christophe Clovis / Bestimage

Danska fejden! Marie och Marys komplicerade förhållande – här är allt vi vet

Lämnade Mary för seglingsresa

Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary har dock sitt på det torra, och deras barn behöver inte oroa sig över slopade titlar. Nu är det istället upp till dem, att hålla kungahuset stabilt.

När Mary fick frågan om vad hon tyckte om Margrethes chockdrag var svaret betydligt mer diplomatiskt än vad som tidigare sagts om frågan.

– Förändring kan vara väldigt svårt, och det gör ont, sa Mary till danska Se och Hör.

– Men det betyder inte att beslutet inte är det rätta.

Och nån som sannerligen inte verkar lika uppriven är maken kronprins Frederik. Danska Se och Hör avslöjar att han beslutat att lämna landet, och Mary, hemma i Danmark medan han själv roade sig med segling på den sydfranska Rivieran.

"Medan kronprinsessan Mary stod i regnet framför Øksnehallen i Köpenhamn och gav drottning Margrethe sitt stöd i "Titelfallet" njöt kronprinsen av solen och försökte ta reda på åt vilket håll vinden blåste." skriver sajten.

Nu är paret dock åter tillsammans igen och ordningen återställd.

Foto: TT