Efter krisen – här är Victorias nya liv

Kronprinsessan Victoria

I coronakrisens spår har kronprinsessan tvingats ta en ny kunglig roll, ett nytt kungligt liv. I nya Svensk Dam Doku berättar vi mer.

Trots att de inte representerar så mycket ute på fältet, syns kungligheterna mer än någonsin just nu. Europas olika hovstater skickar löpande ut foton och liknande. På eget initiativ lägger också vårt svenska prinspar, prins Carl Philip och prinsessan Sofia, upp foton på sociala medier där de uppmanar Sverige att exempelvis tvätta händerna, och att ta hand om varandra.

Det står klart att de kungliga uppmaningarna förenar och stärker. Att de behövs. I en tid då vi, kanske mer än någonsin, måste förlita oss på myndigheters råd, när vi måste lyssna på experter och följa nyhetsrapporteringarna löpande, blir kungligheternas roll allt tydligare.

Kungens tal, som sänds i Sveriges Television, hyllas av många.

Också drottning Elizabeth har ett budskap till nationen. Iförd grön klänning sitter den 92-åriga monarken på Windsors slott och tittar rakt in i kameran.

Även kronprinsessan Victoria väljer att tala till svenskarna. I tv-programmet En kväll för Sverige filmas hon på glasverandan hemma på Haga slott. Hennes röst är klar, de bruna ögonen glittrar. Hon talar utan manus, med stadig stämma.

”Sverige och alla vi som bor här är i en situation vi aldrig varit i tidigare. Läget är allvarligt. Det är besvärligt. Men det är inte hopplöst.

Vi kommer att ta oss ur det här, även om priset för väldigt många är oerhört högt: i form av mänskliga förluster, förlorade arbeten eller livsverk.

I denna svåra tid är ni många som kliver fram – med hjärta och omtanke. Jag tänker på alla inom vården och omsorgen. Och alla ni som på olika sätt bidrar till att vi tar oss igenom krisen. Jag vill tacka var och en av er. Låt oss ta hand om varandra. Vi är i det här tillsammans och vi ska ta oss igenom det tillsammans.”

Klippet på kronprinsessan får enorma hyllningar.

Medan kungaparet befinner sig på Stenhammars slott får kronprinsessan Victoria en ny roll under coronakrisen. Den nya rollen märks också i den påskhälsning som kungafamiljen sänder ut i början av april. Victoria agerar starkt och tydligt. Det är hon som tar till orda och styr videohälsningen.

I nya Svensk Dam Doku berättar vi mer om kronprinsessans nya roll.

Svensk Dam Doku

Lyssna via Acast

Lyssna via Spotify

Lyssna via podcaster-appen

Foto: TT