Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Efter kritiken – Maries revansch i Frankrike

Efter kritiken – Maries revansch i Frankrike

Joachim och barnen hittade snabbt sin plats i Frankrike, men Marie, som var allra lyckligast över flytten har haft det lite svårare. Men nu verkar hon äntligen kommit till rätta!

Tidigare i år tog prins Joachim och prinsessan Marie med sig barnen och flyttade till Paris. Prinsfamiljen valde att lämna Danmark för att Joachim skulle få möjlighet att gå en kvalificerad militär ledarskapsutbildning. Samtidigt får barnen, prins Henrik och prinsessan Athena, chansen att prova på att gå två terminer i en skola utomlands.

Marie är uppvuxen i Frankrike

När beslutet om flytten var fattat, var Marie ännu lyckligare än Joachim. Marie är född och uppvuxen i Frankrike och efter många år i Danmark har längtan till hemlandet vuxit sig starkare och starkare. Men kritiken mot flytten var inte nådig, många ifrågasatte att Joachim skulle få behålla sitt apanage trots flytten utomlands. Eftersom mycket tid dessutom skulle gå åt till militärutbildningen skulle det heller inte finnas särskilt mycket tid kvar för kungliga uppdrag.

Marie och Joachim

Marie och Joachim flyttade till Frankrike tidigare i år.

Kritiken fick Joachim att se rött och han uttalade sig om saken i samband med en middag i Paris rådhus.

– Vet ni vad? Jag är här i Frankrike för Danmarks skull och det här är ingen lätt uppgift. Jag vill också lägga till att jag blev uppmuntrad att hoppa på den här utbildningen, även av drottningen, sa han då.

Marie kände sig ensam efter flytten

Men när familjen väl hade installerat sig i Frankrike visade det sig att Marie, som varit allra lyckligast över flytten, hade svårt att hitta sin plats i vardagen. Joachim har fullt upp med sina studier och barnen går i skolan, men Marie har inget konkret syfte med flytten, berättar hon i en intervju med danska Se och Hör.

– Det är lite hårt. Prins Joachim arbetar väldigt, väldigt mycket, säger prinsessan till Se och Hör.

Men nu verkar Marie hittat ett sätt att få tiden att gå samtidigt som hon gör en värdefull insats som prinsessa. På kort tid har hon valt att göra två officiella uppdrag i Frankrike.

Den 14 november besökte Marie skolan International Lycée of Saint-Germain-En-Laye i Paris. Där fick hon träffa elever som berättade om upplevelsen av skolan.

Prinsessan Marie

Prinsessan Marie under besöket på den internationella skolan i Paris.

Dagen efter, den 15 november, deltog Marie i UNESCO:s 40:onde konferens i deras huvudkvarter i Paris.

Marie höll ett tal på både franska och engelska där hon ur ett tog upp problemen hon upplevt med matsvinn och hur klimatkrisen oroar henne. Hon sa bland annat “Många unga människor protesterar på gatorna över hela världen för klimatets skull. De är rädda för framtiden och jag kan förstå dem.”

Prinsessan Marie

Marie höll ett tal under UNESCOS konferens i Paris.

Prinsessan Marie brinner verkligen för ämnet och släppte nyligen en kokbok som ska hjälpa familjer att minska matsvinnet i vardagen.

Foto: TT