Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Efter kritiken mot Trump - så krishanterar hovet

31 jan, 2017, 12:30 
Agneta Nisbeth
De hårda orden oroar.
Annons
USA:s president Donald Trump har tackat ja till statsbesök i Storbritannien. Men britterna rasar.

Presidenten Donald Trumps kommande statsbesök väcker starka känslor i Storbrittanien. Drottningens inbjudan har fått över en miljon människor att skriva på en protestlista och frågan är nu en het politisk potatis.

Men det finns en annan aspekt av besöket som oroar både hovet och britterna. President Trump är öppet skeptisk mot klimathotet och sägs leta en utväg ur klimatavtalet. Prins Charles är hans raka motsatt.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Charles har i över 30 års tid drivit frågor om ekologi och hållbarhet och är extremt uppdaterad i frågan, och när Parisavtalet slöts 2015 sågs han som britternas grå eminens.

– Det har krävt stora ansträngningar för några av honom att få honom på banan, men vad han gör för oss nu är extremt värdefullt, säger en källa till The Guardian.

Annons

Trumps stab har enligt Sunday Times sagt att presidenten vägrar bli “uppläxad” om klimatet av Charles och har föreslagit att han istället ska träffa prinsarna William och Harry.

Men ett statsbesök följer ett strikt protokoll och Trump och Charles kommer att behöva mötas. Men det finns en punkt som kan justeras. Efter statsbesökets galamiddag brukar Charles bjuda statschefen på te, men det kan strykas på grund av tidsbrist. På Buckingham Palace vill man i alla fall spela ner oron inför Charles möte med presidenten.

– Han måste behålla sin neutralitet, vilket betyder att det alltid är en balansgång, säger en källa diplomatiskt till The Guardian.

 

Ex-presidenten Obamas besök hos George på Kensington Palace blev en succé. Nu ska hovet hantera mötet mellan klimathjälten Charles och klimatskeptikern Trump.

Av: Liv Sander.

Foto: IBL.

Annons