Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Bomben efter kung Charles sjukbesked – kronprinsen också drabbad av cancer

07 feb, 2024, 07:00 
Efter kung Charles modiga besked. Nu talar en annan kunglighet ut om cancern.
Annons
Johan T Lindwall om Charles cancerbesked – och storbråket: ”Vägen till försoning?"Brand logo
Johan T Lindwall om Charles cancerbesked – och storbråket: ”Vägen till försoning?"

Buckingham Palace besked om kung Charles, 75, slog ned som en bomb. Under måndagskvällen meddelade de att monarken fått cancer, och att han redan påbörjat behandlingar.

Runt om i världen har kung Charles hyllats för sin öppenhet kring den hemska sjukdomen. Nu tar kronprins Alexander av Jugoslavien och Serbien och berättar om sin egen cancerdiagnos, som han hållit för sig själv.

Kung Charles släkting skickar stöd efter cancerdiagnosen

Kronprins Alexander står kung Charles mycket nära, och har likt många andra drabbats av hans sjukdomsbesked. Förutom att de är vänner och kungliga kollegor, är de också släkt.

Med anledning av Charles cancerbesked delar kronprins Alexander själv ett uttalande via kungafamiljen. Där skickar han sitt stöd till Charles.

Annons

– Kärleken från alla oss som känner honom, och från hans folk, vi bryr oss djupt om honom och kommer att stödja Hans Majestät i att hålla ut och vinna denna viktiga kamp. Att det är tidigt stadium, ger stora förhoppningar, skriver kronprinsen.

Kronprins Alexander av Serbien och Jugoslavien och kung Charles.
Kungligheterna står varandra mycket nära.ANDREJ ISAKOVIC

Kronprins Alexander berättar om cancern – har hållit det privat

I uttalandet berättar kronprins Alexander också något mycket privat. Efter att han såg Charles tala öppet om sin cancer, väljer han att göra samma.

– De olyckliga nyheterna om cancer är inget man vill höra. Och jag kan säga det personligen, eftersom jag mycket väl vet hur du känner när du hör det. Hur skrämmande det är också för familjen, hur alla känslor rörs ihop och hur man inte kan tänka på något annat.

Annons

– Jag kan säga det nu eftersom jag nyligen besegrade cancer. Jag hade undvikit att tala om det, eftersom det är en personlig fråga som bara berör mig och min familj, men kung Charles öppenhet rörde mig och uppmuntrade mig att också tala.

Han berättar att han väljer att dela detta nu, eftersom det kan få andra personer att kolla upp sin hälsa i tid, och uppmuntra andra till att söka vård och upptäcka sjukdomen i tid.

Kronprins Alexander har opererats och behandlats för prostatacancer, och är idag frisk. Han skriver att han planerar att gå på regelbundna kontroller, och avslutar med en uppmaning:

– Ta ansvar för dig själv, lyssna på läkarens råd och håll koll på din hälsa, bevara den och vårda den som den största rikedom och gåva du någonsin kommer att få. Och avslutningsvis, jag hoppas av hela mitt hjärta att Hans Majestät Kungen, min käre vän och kusin, också kommer att triumfera.

Det har inte specificerats vilken typ av cancer kung Charles har, men det ska inte röra sig om prostatacancer.

Foto: TT

Annons