Stor oro för Daniel – efter kungens oväntade besked

Pandemin satte stopp för omfördelningen av rollerna inom kungafamiljen. Prins Daniel och kronprinsessan Victoria har fått en välbehövlig paus från alla resor, men hur ska det gå när pandemin är över?


Kungens beslut i höstas om att fem av sju barnbarn inte längre kommer tillhöra det kungliga huset väckte reaktioner från olika håll. Rollfördelningen skiftade plötsligt form och prins Carl Philip, prinsessan Sofia och prinsessan Madeleine kommer att få en friare roll än tidigare.

Beslutet innebär att kronprinsessan Victoria och prins Daniel kommer att ta det största ansvaret för den kungliga representationen ju längre tiden går. Kungen och drottningen är båda över 70 år och förståeligt nog kommer de inte orka åka omkring lika mycket som förr.

En del oroar sig dock inför den nya rollfördelningen. Att kronprinsessparet är ute och representerar Sverige, både inrikes och utrikes, är inget ovanligt i sig. Men att stödet från Carl Philip och Sofia minskar bekymrar vissa. Både Carl Philip och Sofia har arbetat flitigt som kungliga representanter och ju mindre de kommer arbeta, desto mer jobb hamnar på Victoria och Daniel.

Prins Daniel opererades 2009

Många funderar kring hur Daniel kommer att tackla situationen. Som gift till den blivande statschefen kommer han få en ännu större arbetsbörda och många undrar hur han ska orka. Hans njurtransplantation 2009 gick bra och idag är han helt frisk. Men det är fortfarande ordinationer och restriktioner han måste förhålla sig till.

Kronprinessan Victoria och prins Daniel

Kronprinessan Victoria och prins Daniel har arbetat mycket hemifrån under pandemin.

Men sedan kom plötsligt en epidemi att förhålla sig till och den nya rollfördelningen fick vänta. Kungaparet isolerade sig på Stenhammar och Carl Philip och Sofia fick kliva in som stöttepelare till kronprinsessparet. Drottning Silvia berättade om sin oro kring Daniel, som har en underliggande sjukdom och därför befinner sig i riskgruppen under pandemin, i en intervju i Aftonbladet i maj tidigare i år.

– Många har underliggande sjukdomar och de måste vara extra försiktiga. Tack och lov vet jag att både prinsessan Christina och prins Daniel mår bra, sa hon då.

I och med Corona har Daniel och Victoria befunnit sig mer på hemmaplan än vad de brukar göra och fått en välbehövlig paus från alla resor de vanligtvis gör. Nu är det dessutom dags för semester och hela kronprinsessfamiljen kan vila upp sig ordentligt. Hur den kungliga kalendern kommer se ut i höst beror helt på hur pandemin utvecklar sig.