Efter kungens besked – många oroliga för Daniel

prins daniel kronprinsessan victoria

Carl Philip och Sofia får en friare roll och Victoria och Daniel tar ett ännu större ansvar för den kungliga representationen. Den nya kungliga rollfördelningen väcker, fortfarande, en del frågor och nu har diskussionerna kommit att handla om Daniel.

Kungens beslut, om att fem av sju barnbarn inte längre ska kallas Kungliga Högheter, har väckt reaktioner. Både positiva och negativa. I förlängningen betyder beslutet att prinsessan Madeleines och prins Carl Philips familjer kliver lite åt sidan medan kungaparet och Victoria och Daniel tar det största ansvaret för den kungliga representationen.

Victoria och Daniel i fokus

En del oroar sig dock inför den nya rollfördelningen. Att kronprinsessparet är ute och representerar Sverige, både inrikes och utrikes, är inget ovanligt men att stödet från Carl Philip och Sofia minskar bekymrar vissa. Prinsparet har tidigare tagit ett stort ansvar och arbetat flitigt i konungens tjänst men det faktum att deras barn, Alexander och Gabriel, inte ska verka i det offentliga när de blir stora, påverkar även Carl Philips och Sofias kungliga roller.

– Långsiktigt, i och med att man kommer att fokusera på statschefen och blivande statschefen med familj, så kommer det bli lite friare även för oss, sa prinsessan Sofia i en intervju med DN.

Kungens beslut har naturligtvis engagerat svenska folket och nu har diskussionerna börjat handla om prins Daniels situation. Han kommer också att få en större arbetsbörda och nu undrar en del hur Daniel ska orka. Han genomgick, som bekant, en njurtransplantation år 2009 och trots att han i dag är helt frisk måste han förstås förhålla sig till läkarens ordinationer.

Prins Daniel har, vid flera tillfällen, talat öppen om sin njurtransplantation och när man läser de intervjuerna står det klart att Daniels hälsa är ingenting man behöver vara orolig över.

“Inte 40 timmar i veckan precis”

– Jag mår jättebra! Jag reser ju och flänger och far, så det är ju inga 40 timmar i veckan. Jag utsätter mig själv för mycket stress och ganska hårt arbete, och ändå funkar det så bra. Innan jag fick en ny njure hade jag en kort, men intensiv problemperiod. Det blev med ens ett nytt liv när jag fick njuren av pappa, har Daniel sagt i tidigare intervjuer.

Daniels doktor, överläkare Lars Wennberg, har också uttalat sig om prinsens hälsotillstånd.

– Prins Daniel är en exemplarisk patient, som följer ordinationerna till punkt och pricka och är väldigt mån om att ta hand om den här njuren som han fått av sin pappa. Och den fungerar väldigt bra.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: