Efter kungens besked – oron för prins Daniel

Drottning Silvia Kungen Prins Daniel Kronprinsessan Victoria

Prins Daniel står i den kungliga frontlinjen, mitt under pandemin – och det har fått många att oroa sig.

I veckan som gick var Victoria och Daniel i Katrineholm och Eskilstuna. Mitt under brinnande pandemi. Det var ett uppdrag som ägde rum i samband med kungens initiativ att lyfta fram de viktiga insatser som gjorts runt om i Sverige sedan coronaviruset drabbade oss. Och att det är just kronprinsessparet som drar det tyngsta lasset är en naturlig följd av kungens beslut om vilka som ska utgöra kärnan i kungafamiljen.

Prins Daniel Kronprinsessan Victoria

Daniel och Victoria i torsdags, under besöket på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm

Prinsessan Madeleine har klivit åt sidan och flyttat till Florida och prins Carl Philip och prinsessan Sofia har bara fått två av de nio besök (som hitintills har blivit officiella) på sin lott: Värmland (deras hertigdöme) och Dalarna (där Sofia har vuxit upp).

Så lever prins Daniel under pandemin

Prins Daniel Kronprinsessan Victoria

Prins Daniel vid Victorias sida, under ett av deras besök under hösten.

Men för prins Daniel är läget det motsatta: Det är fullt ös, och att han är njurtransplanterad påverkar honom inte:

– Jag mår jättebra! Jag reser ju och flänger och far, så det är ju inga 40 timmar i veckan. Jag utsätter mig själv för mycket stress och ganska hårt arbete, och ändå funkar det så bra. Innan jag fick en ny njure hade jag en kort, men intensiv problemperiod. Det blev med ens ett nytt liv när jag fick njuren av pappa, sa prins Daniel i fjol.

Olle Westling Prins Daniel

Prins Daniel med sin fina pappa Olle.

Och Daniel doktor, överläkare Lars Wennberg, sa så här om sin kungliga patient:

– Prins Daniel är en exemplarisk patient, som följer ordinationerna till punkt och pricka och är väldigt mån om att ta hand om den här njuren som han fått av sin pappa. Och den fungerar väldigt bra.

Hovet är dessutom extremt noga med att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer – vare sig kronprinsessan eller prins Daniel utsätter sig för några onödiga risker. Och när Daniel drog på sig prins Oscars förskolevirus i förra veckan så stannade han givetvis hemma tills han hade kryat på sig. Coronatestet var som väl var negativt.

Prins Daniel Kronprinsessan Victoria digitalt möte i matsalen på Haga slott

Kronprinsessparet får göra som alla vi andra: Försöka gilla läget.

Foto: TT, Kungliga Hovstaterna.