Kungens beslut: Leonore får inte längre firas officiellt

Prinsessan Leonore, prinsessan Estelle, kronprinsessan Victoria och kungen.
I dag fyller prinsessan Leonore sex år – men för första gången blir hon inte firad officiellt: Kungens beslut har flyttat henne bort från det kungliga strålkastarljuset.
Annons

Hon är kungaparets näst äldsta barnbarn – och prinsessan Madeleines förstfödda. Men när prinsessan Leonore i dag fyller sex år är det under helt andra former jämfört med i fjol. Svensk Damtidning kan avslöja att hon för första gången inte längre firas officiellt av kungahuset: Leonore gratuleras varken på hovets hemsida eller på hovets sociala medier – och det är hennes egen morfar kung Carl Gustaf som står bakom det beslutet.

Annons
Hovets officiella bild på prinsessan Leonore på 3-årsdagen 2017.
Så här såg det ut 2017, när Leonore fyllde tre och fortfarande firades kungligt.
Annons

Enda tecknet på att Sveriges näst minsta prinsessa faktiskt har födelsedag i dag är den nya bild som prinsessan Madeleine själv har lagt upp på sina sociala medier. Där skriver hon:

– Happy birthday to our sunshine! You make us smile everyday!! (Grattis vårt solsken! Du får oss att le varje dag!!)

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Happy birthday to our sunshine! You make us smile everyday!!

Ett inlägg delat av Princess Madeleine of Sweden (@princess_madeleine_of_sweden)

Annons

Men anledningen till att prinsessan Leonore har blivit bortflyttad från det kungliga strålkastarljuset har förstås sin förklaring: Det är helt enkelt en konsekvens av det nya slimmade kungahuset som kungen sjösatte i höstas.

Då blev prinsessan Leonore av med sin Kunglig Höghet-titel, precis som syskonen prins Nicolas och prinsessan Adrienne och kusinerna prins Alexander och prins Gabriel. Och redan dagen därpå var hon bortraderad från hovets hemsida, där hon tidigare haft en separat ”avdelning” där man kunnat läsa om hennes födelse, namn och högtidliga dop.

Därför tog kungen bort barnbarnens titlar

– Beslutet innebär att det görs tydligt vilka i den kungliga familjen som agerar som offentliga representanter för Sverige, sade kungen när han själv kommenterade saken i sitt jultal.

– För mig är detta ett sätt att klargöra vilka förväntningar som finns. Det kan förhoppningsvis vara till hjälp när mina barnbarn ska staka ut sin egen framtid.

Annons
Den här bilden på kungen, Victoria och Estelle pekar ut riktningen och är en tydlig markering: Det är på de här tre personerna som kungahusets fokus kommer att ligga framöver.

Prinsessan Madeleine har också hela tiden varit införstådd med förändringen och kallar det ”ett naturligt steg i takt med att familjen har vuxit”:

– Chris och jag tycker det är bra att våra barn nu får en större möjlighet att i framtiden forma sina egna liv som privatpersoner.

Miami-prinsessan Leonore på stranden med sin lillasyster Adrienne.
Miami-prinsessan Leonore på stranden med sin lillasyster Adrienne.

Dessutom firas prinsessan Leonore förstås av kungaparet privat – några väl valda paket lär ha anlänt till Miami med avsändare morfar och mormor på Drottningholm.

Annons

Foto: Prinsessan Madeleine/Instagram, Thron Ullberg/Kungl. Hovstaterna, Brigitte Grenfeldt/Kungl. Hovstaterna, Sandra Birgersdotter Ek/Kungl. Hovstaterna.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

6 kommentarer till “Kungens beslut: Leonore får inte längre firas officiellt”

 1. josefin skriver: 20 februari, 2020

  Tja, sannolikheten att en 6-aring bryr sig màste vál betraktas som noll och ingen!


 2. Maritta skriver: 20 februari, 2020

  Men i tronföljden duger hon tydligen. Ett foto hade inte skadat i alla fall men eftersom den heter Kungahuset så… Kungen borde ha slagit näven i bordet och talat om för de som inte vet att apanaget inte går till leksaker etc. Säger som Margrethe : svenska kungahuet är stelare än det danska.


 3. Margareta Rosén skriver: 20 februari, 2020

  Grattis och en härlig födelsedag!


 4. Grethe skriver: 21 februari, 2020

  Er da en selvfølge. Hvis de ikke HKH skal de da heller ikke ha offisiell bursdagsfeiring. Dette var da en unødvendig reportasje for noe som er helt logisk.


 5. Surkärring skriver: 21 februari, 2020

  Vilket tjat om kungens beslut. Jag tror inte att en sexåring bryr sig.


 6. Daga skriver: 21 februari, 2020

  Fem av kungens barnbarn får en fantastisk gåva av sin farfar,morfar den att växa upp som en vanlig medborgare och själv välja väg i livet.Tack till gamlefar för frihet, tillit och ansvar.Föräldrarna banar vägen som alla vi andra i våra släkten gjort med både kärlek och bannor. Det må krökas i tid det som krokigt ska bli.Om ett tjugotal år kan Ni skönja vad som blev…. den som lever får se…..Daga


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar