Kungens beslut: Leonore får inte längre firas officiellt

Prinsessan Leonore, prinsessan Estelle, kronprinsessan Victoria och kungen.

I dag fyller prinsessan Leonore sex år – men för första gången blir hon inte firad officiellt: Kungens beslut har flyttat henne bort från det kungliga strålkastarljuset.

Videon kunde inte hittas

Hon är kungaparets näst äldsta barnbarn – och prinsessan Madeleines förstfödda. Men när prinsessan Leonore i dag fyller sex år är det under helt andra former jämfört med i fjol. Svensk Damtidning kan avslöja att hon för första gången inte längre firas officiellt av kungahuset: Leonore gratuleras varken på hovets hemsida eller på hovets sociala medier – och det är hennes egen morfar kung Carl Gustaf som står bakom det beslutet.

Hovets officiella bild på prinsessan Leonore på 3-årsdagen 2017.

Så här såg det ut 2017, när Leonore fyllde tre och fortfarande firades kungligt.

Enda tecknet på att Sveriges näst minsta prinsessa faktiskt har födelsedag i dag är den nya bild som prinsessan Madeleine själv har lagt upp på sina sociala medier. Där skriver hon:

– Happy birthday to our sunshine! You make us smile everyday!! (Grattis vårt solsken! Du får oss att le varje dag!!)

Men anledningen till att prinsessan Leonore har blivit bortflyttad från det kungliga strålkastarljuset har förstås sin förklaring: Det är helt enkelt en konsekvens av det nya slimmade kungahuset som kungen sjösatte i höstas.

Då blev prinsessan Leonore av med sin Kunglig Höghet-titel, precis som syskonen prins Nicolas och prinsessan Adrienne och kusinerna prins Alexander och prins Gabriel. Och redan dagen därpå var hon bortraderad från hovets hemsida, där hon tidigare haft en separat ”avdelning” där man kunnat läsa om hennes födelse, namn och högtidliga dop.

Därför tog kungen bort barnbarnens titlar

– Beslutet innebär att det görs tydligt vilka i den kungliga familjen som agerar som offentliga representanter för Sverige, sade kungen när han själv kommenterade saken i sitt jultal.

– För mig är detta ett sätt att klargöra vilka förväntningar som finns. Det kan förhoppningsvis vara till hjälp när mina barnbarn ska staka ut sin egen framtid.

Den här bilden på kungen, Victoria och Estelle pekar ut riktningen och är en tydlig markering: Det är på de här tre personerna som kungahusets fokus kommer att ligga framöver.

Prinsessan Madeleine har också hela tiden varit införstådd med förändringen och kallar det ”ett naturligt steg i takt med att familjen har vuxit”:

– Chris och jag tycker det är bra att våra barn nu får en större möjlighet att i framtiden forma sina egna liv som privatpersoner.

Miami-prinsessan Leonore på stranden med sin lillasyster Adrienne.

Miami-prinsessan Leonore på stranden med sin lillasyster Adrienne.

Dessutom firas prinsessan Leonore förstås av kungaparet privat – några väl valda paket lär ha anlänt till Miami med avsändare morfar och mormor på Drottningholm.

Foto: Prinsessan Madeleine/Instagram, Thron Ullberg/Kungl. Hovstaterna, Brigitte Grenfeldt/Kungl. Hovstaterna, Sandra Birgersdotter Ek/Kungl. Hovstaterna.