Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Efter obehagliga händelsen på slottet – hovet vägrar svara på viktiga frågan

10 jul, 2024, 08:00 
Vendela Lönnqvist
TT
Under måndagen utsattes norska slottet för en attack – och hovet vägrar svara.
Annons
Här är Europas nästa kungar & drottningarBrand logo
Här är Europas nästa kungar & drottningar

Strax efter klockan 13.00 på måndagseftermiddagen fick polisen i Oslo in en anmälan från ett vittne som "kontaktats av en man i elrullstol som sa att han hade en bomb". Det var norska VG först med att rapportera om.

Kastade två brandbomber mot slottet

Enligt polisens utsago ska mannen ha kört mot baksidan av slottet, där han kastade två molotovcocktails mot byggnaden.

Polisen fick snart efter händelsen fast mannen. En dörr hade hunnit börja fatta eld, som snabbt släcktes av brandförsvaret.

Mannen utvisas från Norge

Insatsledaren Anders Rønning bekräftade för NRK att mannen hade flera flaskor med vätska, en så kallad brandbomb, på sig vid gripandet.

– Det är en vitrysk medborgare och han är efterlyst i Nederländerna. Han åtalas för synnerligen grov skadegörelse. Han är anhållen, ett förhör kommer att göras under de närmaste timmarna och det kommer då att göras en bedömning av om häktning är lämplig, säger kriminalinspektör Ole Magnus Danielsen till NTB.

Annons

Mannen ska vara i 50-årsåldern och under tisdagen stod det klart att han åtalas för särskilt allvarlig skadegörelse. Han har även utvisats från Norge, EU, Island, Schweiz och Liechtenstein.

Samarbetar med polisen

Eftersom händelsen utreds som isolerad är detta ingenting som förändrar hotnivån i Norge.

– Min klient förhörs nu och samarbetar med polisen. Han är kopplad till händelsen, men utöver det vill jag inte kommentera någonting, säger mannens försvarare, advokat Marijana Lozic, till VG .

Under onsdagen kommer det stå klart huruvida polisens begäran om häktning går igenom eller inte. Mannen ska eventuellt undersökas för att se över hans hälsotillstånd.

Kungaparet inte på plats under händelsen

Enligt hovet var varken kungaparet eller kronprinsfamiljen på plats hemma i slottet vid tiden för händelsen. Däremot befann sig en kunglig medlem hemma, men norska hovets kommunikationschef Guri Varpe ville inte svara på vem det handlar om.

– Vi har inga ytterligare kommentarer utöver de vi gav i går, sade Varpe till norska Se och Hör.

Annons