Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Olle Westlings oväntade jaktresa med kungen – därför fick inte Daniel följa med

12 aug, 2022, 09:00 
AvIbraheem Alsalman
Olle Westlings oväntade jaktresa med kungen. Därför fick inte Daniel följa med. Foto: TT.

Nu kommer detaljerna inifrån resan fram.

Annons
SE FILMEN! Här anländer prins Daniel till Victoriagolfen – tjuvstartar firandet för kronprinsessanBrand logo
SE FILMEN! Här anländer prins Daniel till Victoriagolfen – tjuvstartar firandet för kronprinsessan

Kung Carl Gustaf har haft en fartfylld och späckad sommar som bland annat innehöll välbehövlig vila. Höjdpunkten var förstås Victoriaveckan som firades stort på Öland. Dessutom åkte kungaparet till Franska rivieran för att vila upp sig ordentligt inför hösten som innehåller många kungliga uppdrag.

En nära vän till kungen är sedan tidigare Olle Westling. Duon hittade varandra direkt och varenda gång de syntes ihop så är det idel leenden och skratt som gäller.

Det verkar helt enkelt röra sig om en genuin vänskap mellan de två äldre herrarna. Men få vet om att grunden för den vänskapen lades under en utflykt 2010, samma år som Olles son prins Daniel gifte sig med kungens dotter, kronprinsessan Victoria.

Annons

Men hur gick det till egentligen? Vad har vi fått veta om den där utflykten som senare skulle visa sig vara en långvarig vänskap?

Kungens jaktresa med Olle Westling - därför saknades Daniel

Det var då kungen bjöd in Olle på en älgjakt i skogen Malingbo-Kloten i Bergslagen. Det övriga sällskapet var också namnkunnigt: kungavännen Anders Lettström, Tysklands försvarsminister Karl-Theodor Freiherr zu Guttenberg, hovjägmästaren Otto Ramel, kungens systerson Carl Silfverschiöld och prins Carl Philip.

– Att få en rekreationsdag och få möjlighet att fundera på både det ena och den andra, under tiden jag sitter där för mig själv på mitt pass, utan telefoner eller någon sekreterare som jagar en. Det är det som är tjusningen med jakt, sa kungen i en exklusiv intervju med Svensk damtidning som var på plats då.

Berättelsen bakom prins Daniels frånvaro. Foto: TT.

Men de som var uppmärksamma noterade en detalj - en viktig sådan. Det var nämligen så att prins Daniel inte närvarade. Varför?

Senare kom förklaringen och den var given. 2010 var prins Daniel oerfaren jägare. Daniel behövde helt enkelt ha mer kött på benen för att få följa med de mer erfarna herrarna.

–Det är en lång resa innan man blir en skicklig jägare. Man går inte direkt ut och skjuter en älg. Jag bjuder inte in sådana som inte har stora erfarenheter, sa kungen bestämt.

Foto: TT.

Annons