Efter operationen: Prins Daniel berättar om oron för barnlöshet

Prins Daniel

I dag är han lycklig pappa till prins Oscar och prinsessan Estelle – men för SVT berättar prins Daniel om sin tidigare rädsla för att inte kunna få barn.

I kväll medverkar prins Daniel i ett inslag i SVT:s Fråga doktorn, där han pratar om tiden efter sin njurtransplantation. SVT har även lagt upp extramaterial på sin sajt och i det klippet berättar prins Daniel om sin oro över att han inte skulle kunna bli pappa. En jobbig period som han nu har lagt bakom sig.

Prins Daniel berättar om sitt njurbyte i SVT:s Fråga doktorn.

Prins Daniel berättar om sitt njurbyte i SVT:s Fråga doktorn.

– Nu är vi människor funtade så att vi går vidare och kanske förtränger vad som har varit. Men samtidigt så blir jag ganska ofta påmind om transplantationen, och pappa och jag pratar ofta om det. Och jag träffar läkarna och tar prover och sådär.

– Och tacksamheten finns kvar, jag är otroligt lycklig, och att jag nu har egna barn. Det var ju en helt annan situation innan. Då kunde man kanske vara orolig, ”Hur kommer jag att funka?” Med mediciner och annat. Men det är inga problem, allting funkar, så jag känner mig supertacksam och lycklig.

Du kan se SVT:s klipp här.

Prins Daniel med prinsessan Estelle och prins Oscar. Men efter njurtransplantationen var han orolig att han inte skulle kunna bli pappa.

Prinsessan Estelle kom till världen 2012 och prins Oscar 2016. Men det fanns en tid när prins Daniel oroade sig för att kroppen inte skulle fungera efter njurtransplantationen, som gjordes 2009.

I kvällens avsnitt av Fråga doktorn får vi bland annat vara med på transplantationsavdelningen K87-89 på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge när prins Daniel träffar 16-årige Alexander som har fått en ny njure av sin mamma. Ett fint möte:

– Det är ju ingen tvekan att man vill ge sitt barn ett organ om man kan. Det här handlar ju om att rädda liv. Det finns inget finare man kan ge, säger prins Daniel bland annat och Alexanders mamma instämmer:

– Det är det svåraste och det enklaste man kan göra. Känslan att ge en sådan fin och viktig gåva, det är fantastiskt.

– Ja, och vi som får den här gåvan blir superpigga i princip på en gång, säger Daniel. Själv vaknade jag upp och kände mig som en ny människa.

– Jag minns att jag frågade Lars, en av läkarna här, om de hade en speciell tv-kanal på sjukhuset. För det var Champions League-final i fotboll, och jag tänkte att på kvällen efter operationen kunde jag ju titta. För jag var så pigg. Även om jag hejade lugnt!

Här kan du bland annat se en bild från prins Daniels möte med Alexander och hans mamma (klicka dig fram bland bilderna med den lilla vita pilen till höger).

Fråga doktorn sänds klockan 18.45 i SVT1.

Foto: TT, Janne Danielsson/SVT, Foto: Robert Lindqvist/SVT