Efter oron – Victoria tvingades vädja

kronprinsessan victoria tvingades vädja

Kronprinsessan Victoria klev fram och gjorde skillnad – just när oron var som störst och det behövdes som mest.

 

Dagarna innan Victoriadagen var oron stor, och berättigad: Skulle ölänningarna och alla besökare göra som vanligt, och samlas i stora klungor för att fira kronprinsessan Victoria? Hovet, arrangörerna men också kronprinsessan själv – alla hade en liten klump i magen. Kungafamiljen vill ju på inga villkor bidra till att coronasmittan sprids.

Men så gick Victoria ut med sin personliga vädjan, ett filmklipp som hon lät spela in i Sollidens berömda pergola.

– I dag brukar det vara en speciell dag i slottsparken här på Solliden, när extra många väljer att komma och hälsa på. Och på kvällen brukar det vara tusentals ölänningar och tillresta som tillsammans hyllar årets Victoria-pristagare, sa hon och fortsatte:

– Men en del saker måste vi helt enkelt vänta med tills pandemin är över. Och om jag får önska mig EN SAK på min födelsedag, så är det detta: Att vi tillsammans gör allt vi kan för att fortsätta hålla i, hålla ut och hålla avstånd. Det kommer fler somrar, och det kommer förhoppningsvis fler födelsedagar. Men det kommer kanske ALDRIG ett viktigare tillfälle än nu att visa varandra omsorg och hänsyn.

Victoriadagen 2020: Kronprinsessan Victorias vädjan

Kronprinsessan Victoria Victoriadagen 2020

Victorias budskap var bokstavligt talat livsviktigt.

Och kronprinsessans allvarsord tog skruv. Ölänningarna lyssnade – och stannade hemma. Arrangören, med ansvarige Stephan Rimér i spetsen, kunde andas ut:

– Det gick som vi hade planerat. Vi är väldigt nöjda! sa han till Svensk Damtidning direkt efter konserten i Borgholms slott.

Victoriadagen 2020: Victoria med The Mamas.

Lättnaden är stor över att allting gick så bra.

Borgholms slott på Öland, även kallad Borgholms slottsruin

Borgholms slott. Det var här allt hände.

Det uppstod inga större folksamlingar?

– Nej, det var några besökare som hade samlats utanför ruinen och som överraskade kronprinsessan med Ja må hon leva. Hon blev jätteglad. Men det var inte så många människor att vi behövde be dem om att gå. Inte alls!

Victoriadagen 2020: Kommunrepresentanterna utanför Borgholms slottsruin

Victoriadagen 2020: Kommunrepresentanterna kunde andas ut.

Se Victorias hälsning i hovets film här:

Foto: Jonas Ekströmer/TT, Kungliga Hovstaterna, Instagram.