Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Efter partiledarens vägran inför kungen – här dyker hon ändå upp på festen

31 jan, 2024, 14:00 
Pernilla Albinsson
Trots scenerna i direktsänd tv för bara någon månad dök en omskriven person upp på kungens stora bankett.
Annons

Nobeldagen är en storslagen dag full med traditioner. Det är många gäster som deltar, både på prisutdelningen under dagen och på middagen senare på kvällen.

GLAMEXTRA: Kungafamiljens stora galaparty – med franska presidentparet!Brand logo
GLAMEXTRA: Kungafamiljens stora galaparty – med franska presidentparet!

Till en sådan viktig dag kan man bara anta att gästerna övat innan på de regler och etiketter som förväntas av dem. Trots det var det några av gästerna som inte riktigt följde alla regler.

Protesten mot kungen under kvällen

En tradition vid nobel är när kungen, drottning Silvia och kronprinsessan Victoria går fram för att sätta sig i sina hedersplatser. Då brukar gästerna sjunga en hyllningssång till den svenska kungen – den så kallade kungssången.

Annons

I SVT:s sändning av Nobel 2023 kunde tittarna se när kungligheterna gick fram för att sätta sig och gästerna sjöng som vanligt. Men det man också kunde se var att det var några som valde att inte sjunga med.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar var en av gästerna som var tyst vid kungssången. Något som måste anses som en protest mot kungen och ett ställningstagande mot det statsskick som han representerar.

Drottning Silvia, Emmanuel Macron och kronprinsessan Victoria äter middag.
Emmanuel Macron var hedersgäst på veckans galamiddag.Jessica Gow/TT

Dök ändå upp på festen

I veckan är Frankrikes president Emmanuel Macron och hans fru Brigitte på statsbesök i Sverige. Den stora finalen för besöket i Stockholm var en glammig galakväll på det kungliga slottet.

På gästlistan fanns 170 personer. Vissa av dem hade en anknytning till Frankrike, så som Sveriges Radios utrikeskorre Beatrice Janzon. Några andra gäster var från svenskt näringsliv, svenska myndigheter och regeringen.

Nooshi Dadgostar tillsammans med flera andra partiledare och politiker stod på gästlistan även denna gång. Trots sin tysta protest för en månad sedan på nobels prisutdelning, dök Nooshi upp på galamiddagen på det kungliga slottet.

Foto: TT.

Annons