Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Efter prins Henriks död – vad händer med vinslottet?

18 mar, 2018, 13:00 
Agneta Nisbeth
Efter prins Henriks död kommer frågan om arvet, som prinsens älskade franska vinslott. Vem kommer nu ta hand om allt?
Annons

Drottning Margrethe har haft mycket att stå i sedan prins Henriks död i februari – förutom olika uppdrag även frågor som rör arvet efter maken. Och kanske då speciellt vad som ska hända med prins Henriks älskade franska vinslott Château de Cayx.

Danska tidningar har under en tid spekulerat i vem det kan bli som får ärva och därmed även ta hand om slottet och dess ägor. Drottning Margrethe och prins Henrik köpte fastigheten och marken redan på 70-talet. Men huset och vinodlingarna har alltid varit prinsens skötebarn. Tidningen Se og Hør menar att Henrik alltid hade drömt om att kronprins Frederik skulle överta hans roll som slottsherre.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Prins Joachim hade förr slottet Schackenborg att ta hand om, något som tyvärr inte gick så bra ekonomiskt. Vi minns ju att prinsen till slut tvingades lämna livet på det förlustbringande slottet och flytta familjen tillbaka in mot Köpenhamn.

Prinsen säger själv att han sålde slottet av hänsyn till sina barn och hustru prinsessan Marie.

Annons

– Jag hade aldrig kunnat se mig i spegeln om jag en dag skulle ha lämnat över en förlustbringande verksamhet till dem. Det var det sista jag ville göra, förklarade prinsen då.

Hela familjen begav sig till Frankrike för en härlig semester tillsammans.

Tidningen skriver också att det därmed blir kronprinsen med familj som blir slottets nästa ägare. Fast inte än på ett tag, drottning Margrethe äger fortfarande Château de Cayx och även om hon inte kommer arbeta med vinhanteringen personligen, de har man numera personal till att göra, så blir det hon som är ytterst ansvarig ett bra tag framöver. Frågan är dock om hon orkar vara på plats så ofta som maken var då det begav sig. Men kan ju knappast låta det ståtliga huset stå tomt under allt för långa perioder.

Annons

Vi kan också berättar att prins Henrik hundar, Nelly, Tillia och Helike, inte precis lider någon nöd efter husses bortgång. De bor hemma hos drottningen och trivs bra med det, även om de lär ha saknat husse till en början. De var ju till och med under minnesstunden på Christiansborgs slott för att säga adjö till Henrik, som ni ser på bilden ovan!

Foto: IBL, Danska kungahuset/Facebook

 

Annons