Efter rånet mot kungens vän – nu döms gärningsmannen

Det 10-åriga mysteriet är över. Mannen som satte skräck på Lidingö och stal föremål för närmare 800 000 kronor har nu dömts till fängelse.

Mysteriet i Danderyd och på Lidingö pågick under ett helt decennium. Lyxbostäder plundrades på konstsamlingar, hundratals flaskor vin, silverskedar och märkesgarderober. Till slut visade det sig vara en 47-årig man från just Lidingö som stod bakom brotten.

Han bor numera i Spanien, men sedan tio år tillbaka har han hyrt ett förråd på Lidingö. De tillfällen han har bott i Sverige har han bott hos sina föräldrar på Lidingö.

Hundratals föremål i förrådet

Första gången mannen blev känd för polisen var i augusti 2017. Polisen ryckte då ut på ett inbrottslarm, och lyckades jaga ikapp en maskerad man som rusade genom villaträdgårdarna på Lidingö. Mannen identifierades som 47-åringen, men åtalades inte. I slutet av juni nu i år tipsades polisen om 47-åringens förråd efter ett inbrott där klockor och smycken hade stulits.

Polisen slog till mot förrådet och grep sedan 47-åringen. I förrådet fanns hundratals föremål, som visade sig vara föremålen som försvunnit från Danderyd och Lidingö under 15 bostadsinbrott under en tio-årsperiod. I förrådet fanns det tavlor, skulpturer, silverbestick, guldsmycken, klockor och viner.

Fred Wennerholm

Fred Wennerholm och Cecilia Wennerholm på slottet vid firandet av kungens 70-årsdag 2016.

Enligt 47-åringen var det föremål som han hade köpt vid olika tillfällen med syftet att köpa billigt för att därefter kunna sälja dem och tjäna pengar. Hans menade också att han hade köpt föremålen från personer han känner sedan långt tillbaka. Föremålen som hittades i förrådet uppgick till ett värde på 760 000 kronor.

Polisen har påbörjat arbetet med att lämna tillbaka allt till de rättmätiga ägarna och 47-åringen döms nu till ett års fängelse för grovt häleri som rör föremål från tolv plundringar. Han åtalas även för tre fall av grov stöld genom inbrott.

Kungens nära vän Fred Wennerholm drabbad

En av alla dem som drabbades av inbrotten var kungens nära vän, advokaten Fred Wennerholm. Fred Wennerholm och kungen är vänner sedan långt tillbaka och han har varit en given gäst på de kungliga evenemangen de senaste åren.

Det var när Fred Wennerholm och hans familj kom hem från en semester som de upptäckte att de hade haft inbrott. Fred blev bestulen på ett flertal tavlor och skulpturer för ett värde av 100 000 kronor.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: