Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Efter Silvias tårar på begravningen – nu fördelas miljonerna i skandaltestamente

05 jan, 2024, 05:00 
Drottning Silvia
Efter begravningen som lockade fram tårar ur drottning Silvia har nu greve Hans-Gabriel Trolle-Wachmeisters testamente trätt i akt.
Annons

Det var en sorglig dag när kungen och drottning Silvia sa ett slutgiltigt farväl till sin käre vän, greven och slottsherren Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeister.

Jordfästningen skedde i kyrkan bredvid grevens älskade gods Trolle-Ljungby.

– Greve Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeister var en nära och kär vän till kungafamiljen, sa hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Dam i samband med begravningen.

– Vi saknar hans värme, humor och klokhet.

Kungaparets stora sorg – vännerna som har gått bortBrand logo
Kungaparets stora sorg – vännerna som har gått bort

Så fördelar greven Hans-Gabriel Trolle-Wachmeisters arv

Hans-Gabriels hustru Alice, som avled 2017, var i många år statsfru innan hon fick titeln överhovmästarinna. Hon var alltså också en mycket viktig person för kungen och Silvia.

Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeister
Hans-Gabriel på sin älskade hustru Alices begravning.

I kölvattnet av ett dödsfall fördelas, som alla vet, den avlidnes tillgångar bland de efterlevande. Hans-Gabriels testamente undertecknades enligt Kristianstadsbladet 2021. Hans tillgångar har tidigare uppmätts till hela 588 miljoner kronor. Bland annat ska hans aktieportfölj ha varit värd 422 miljoner kronor.

Annons

Silvias högra hand får miljoner i arv

Största delen av de finansiella tillgångarna tillfaller grevens halvbrors son Hans von Blixen-Finecke, som får 20 procent, och dennes maka, Kirstine von Blixen-Finecke, som får 10 procent. Kirstine står Silvia mycket nära. Hon är överhovsmästarinna och har tidigare varit hovdam, statsfru och chef för drottningens hovstat.

Det finns kontroversiella inslag i testamentet. Grevens brorson, godsets arvtagare Claes Wachtmeister, får bara ett jaktgevär. Hans son Carl-Fredrik Wachtmeister finns inte omnämnd överhuvudtaget.

Den här delen av släkten har länge befunnit sig i konflikt med Trolle-delen. 2019 kastades Carl-Fredrik ut ur Trolle-Ljungby AB:s styrelse.

Konflikten rör i grunden ett avtal som Hans-Gabriel slöt med jaktmästare Linus Larsson. Denne fick ensamrätt på Trolle-Ljungbys jaktmarker och kunde även ta betalt för att låta andra jaga på marken, har Kvällsposten rapporterat. Både Carl-Fredrik och Claes yrkade på att avtalet innebar att godset gick miste om miljoner. Jaktmarkerna har också kunglig koppling – kungen själv har jagat på ägorna. Hans-Gabriel gav inte mycket för protesterna.

Att han valt sida märks också i testamentet. Linus Larsson får själv en halv miljon kronor, och hans två barn får 500 aktier vardera. Linus får också ett av grevens jaktgevär och en guldtacka.

Annons