Efter sjukhustiden visar sig kung Harald igen

kung harald
Efter en tuff start på 2020, med Ari Behns bortgång och Haralds sjukshusvistelse, kunde kungaparet äntligen möta folket igen.
Annons

Det norska hovet var hemlighetsfulla in i det sista men till folkets stora glädje så blev det tillslut en kunglig entré under nationaldagsfirande, den 17 maj.

Kung Harald, drottning Sonja, Haakon, Mette-Marit och barnbarnen på slottstrappan – med nationaldagsdräket och norska flaggor i händerna. Att de skulle stämma upp i nationalsången var det ingen som hade vågat räkna med, så här i coronatider.

Annons

Harald har dessutom varit extremt försiktig med sociala kontakter eftersom han låg inlagd på sjukhus i början av året. Kort efter Ari Behns tragiska bortgång drabbades kungen av yrsel, vilket ledde till en sjukhusvistelse som varade i över en vecka.

Annons

Norrmännen gjorde vad de kunde för att uppmärksamma nationaldagen – utan att bryta mot regeringens restriktioner. Nationaldagen sjöngs därför i grupper om högst 20 personer och många valde att stanna hemma och istället sjunga de välkända verserna från sina fönster och trädgårdar.

harald sonja 17 maj
Norges kungapar i en öppen bil – det är vi inte vana vid att se!

Men den kungliga glansen gick folket inte bet på. Dessutom åkte de kunglig kortege genom Oslo – i öppna bilar! Det är första gången i Norges historiska som det här har skett och kungliga experter förklarar draget som ett sätt att vara så nära de norska folket som möjligt, samtidigt som man tillämpar social distansering.

Annons
mette-marit 17 maj
Kunglig glans på slottsbalkongen!

– I dag ska vi självklart fira grundlagen, nationen Norge och våra värderingar som alltid, men kanske ska vi också fira att vi faktiskt har klarat att slå tillbaka viruset tillsammans och att vi är i färd med att få tillbaka vår vardag, sa statsminister Erna Solberg till norska NTB.

Foto: TT

 

Annons

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

9 kommentarer till “Efter sjukhustiden visar sig kung Harald igen”

 1. undrende skriver: 19 maj, 2020

  Et fantastisk kongepar !


 2. Grethe skriver: 19 maj, 2020

  Kongeparet (og kronprinsparet tidligere på dagen da de besøkte nærområdet i Asker etter at de hadde tatt i mot besøkende utenfor porten ved Skaugum) kjørte rundt i Kong Olavs A-1 Buick Roadmaster fra 1939. Den samme som ble brukt ved hjemkomsten etter krigen i 1945 sist brukt ved H myndighetsdag og kongeparets signing i 1991. Det er verdt å nevne. Kp paret (og tidligere på dagen kp barna) kjørte da i A-5 bedre kjent som bryllupsbilen en Lincoln Continental 1966 som vi husker fra både kongeparet og kroprinsparets bryllup, også verdt å nevne 😉 Etter dette hadde kongeparet invitert til sin vanlige 17 mai lunsj med familie og venner i år ved Bygdøy Kongsgård bygd i 1733. Også det kunne blitt skrevet om, men nei…


  1. Ulla Lundell skriver: 19 maj, 2020

   Till våra norska grannar. Ni har ett fint kungapar

   Ulla


  2. Bror skriver: 20 maj, 2020

   Klart att kungaparet ska åka amerikanskt jäsigt.
   Ingen Hitlerkälke här inte!


 3. Wenche skriver: 19 maj, 2020

  Jeg tror ikke det er mulig for noen i Sverige å forstå hvor stort inntrykk det gjorde å se kongen og dronningen kjøre rundt og møte folket på 17.Mai, i den samme åpne bilen som ble brukt ved hjemkomsten etter krigen for 75 år siden.Det gikk rett i hjertet på oss nordmenn og rørte oss til tårer.


  1. Ulla Lundell skriver: 20 maj, 2020

   Wenche

   Du har så rätt.

   Ulla


 4. Anna skriver: 19 maj, 2020

  Vad lik Ingrid Alexandra är Sofia på balkongbilden ovan…väntar spänt på artikel med denna vinkling!


 5. Obs skriver: 20 maj, 2020

  Härlig, naturlig familj utan snobberi. Verkar inte det minsta spänd, oavsett vad det handlar om. Vår kung och hans son tycker jag ger samma intryck, men då bara när de är utan Silvia, Victoria och Madeleine. Ingrid verkar vara en okonstlad och trevlig ung tjej.


 6. ancibergfeldt skriver: 20 maj, 2020

  Love Till Norska Kungaparet!
  ❤💙❤


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar