Efter sjukhustiden visar sig kung Harald igen

kung harald

Efter en tuff start på 2020, med Ari Behns bortgång och Haralds sjukshusvistelse, kunde kungaparet äntligen möta folket igen.

Det norska hovet var hemlighetsfulla in i det sista men till folkets stora glädje så blev det tillslut en kunglig entré under nationaldagsfirande, den 17 maj.

Kung Harald, drottning Sonja, Haakon, Mette-Marit och barnbarnen på slottstrappan – med nationaldagsdräket och norska flaggor i händerna. Att de skulle stämma upp i nationalsången var det ingen som hade vågat räkna med, så här i coronatider.

Harald har dessutom varit extremt försiktig med sociala kontakter eftersom han låg inlagd på sjukhus i början av året. Kort efter Ari Behns tragiska bortgång drabbades kungen av yrsel, vilket ledde till en sjukhusvistelse som varade i över en vecka.

Norrmännen gjorde vad de kunde för att uppmärksamma nationaldagen – utan att bryta mot regeringens restriktioner. Nationaldagen sjöngs därför i grupper om högst 20 personer och många valde att stanna hemma och istället sjunga de välkända verserna från sina fönster och trädgårdar.

harald sonja 17 maj

Norges kungapar i en öppen bil – det är vi inte vana vid att se!

Men den kungliga glansen gick folket inte bet på. Dessutom åkte de kunglig kortege genom Oslo – i öppna bilar! Det är första gången i Norges historiska som det här har skett och kungliga experter förklarar draget som ett sätt att vara så nära de norska folket som möjligt, samtidigt som man tillämpar social distansering.

mette-marit 17 maj

Kunglig glans på slottsbalkongen!

– I dag ska vi självklart fira grundlagen, nationen Norge och våra värderingar som alltid, men kanske ska vi också fira att vi faktiskt har klarat att slå tillbaka viruset tillsammans och att vi är i färd med att få tillbaka vår vardag, sa statsminister Erna Solberg till norska NTB.

Foto: TT