Efter skandalerna - drottning Elizabeth lämnar över till Charles

prins charles

Drottning Elizabeth planerar att gå i pension vid 95 års ålder enligt källor, och lämna över till prins Charles.

Drottning Elizabeth har haft en turbulent och hektisk höst. Dels har hon haft fullt upp med åtaganden men också blivit tvungen att sparka sonen prins Andrew efter dennes indragning i skandalerna kring sexbrottsanklagade och framlidne miljardären Jeffrey Epstein. Ett beslut som kanske var nödvändigt, men inte så trevligt. Nu kommer uppgifter om att drottningen planerar att gå i pension efter skandalerna, och lämna plats åt sonen Charles.

Brittisk media skriver just att det är skandalen kring prins Andrew som ska ha öppnat för Charles att regera. Drottningen ska bland annat ha vänt sig till Charles och prins William för råd och stöd kring situationen med Andrew, och prins Charles ska ha legat bakom beslutet som ledde till att prins Andrew tvingades dra sig tillbaka från alla sina kungliga uppdrag.

Kommer att pensionera sig vid 95 års ålder

Enligt uppgifter kommer drottningen att pensionera sig när hon är 95 år, om 18 månader vill säga. Prins Charles ska vara redo att ta över i en mer modern form som regent, samtidigt som drottning Elizabeth formellt kvarstår som regent. Idén om att drottningen skulle pensionera sig när hon fyllde 95 år presenterades först i Charles At Seventy, en biografi över prins Charles liv som släpptes hösten 2018. En av prinsens talesmän har dock dementerat det.

– Det finns inga planer på några förändringar i någon av de arrangemang som finns när drottningen fyller 95, eller någon annan ålder, sade talesmannen då enligt People.

Klart är i alla fall att oavsett när drottningen välja att gå ned från tronen, kommer prins Charles kommer att vara betydligt äldre än drottningen själv då hon tog över som 25-åring, den 6 februari 1952. Ett drygt år senare, den 2 juni 1953, kröntes hon som bekant i Westminster Abbey.

Foto: TT