Efter Sofias insatser: Hovets besked om Madeleine

sof mad

Prins Carl Philip har börjat deltidsjobba i Försvaret och Sofia är volontär på Sophiahemmet. Men hur bidrar prinsessan Madeleine i coronakrisen? Här ger hovet besked.

 

Kungafamiljen härhemma har tydligt fokus på coronaläget. Prins Carl Philip har sitt nya deltidsjobb på Försvarsmaktens ledningscentral som bland annat samordnar stödet till samhället i covid-19-pandemin. Och prinsessan Sofia har hunnit bli varm i kläderna som volontär på en av Sophiahemmets vårdavdelningar, där hon då och då rycker in som vårdbiträde och bland annat städar och hjälper till i köket.

Prins Carl Philip hos Försvarsmakten.

Ett par dagar i veckan drar prinsen på sig uniformen: ”Han har ställt sig till Försvarsmaktens förfogande mot bakgrund av den officersbrist som råder” säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Prinsessan Sofia som volontär på Sophiahemmet.

Prinsessan Sofia är extraresurs på Sophiahemmet.

Samtidigt finns det ju ytterligare en medlem av kungafamiljen, prinsessan Madeleine borta i Florida. Så vi ställde frågan till hovet: Hur ser Madeleines pandemi-stöd ut?

Drottning Silvia och prinsessan Madeleine.

Känner Madeleine av pressen att agera ännu mer – nu när hennes bror och svägerska har klivit fram för att stötta i pandemin?

– Prinsessan Madeleine fokuserar på Childhood och de frågor i coronakrisen som rör barn. De är viktigare än någonsin, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

– Prinsessan deltar i Teams-mötena, men hur hennes externa arbete ser ut i övrigt kan jag inte gå in på. Prinsessan Madeleine och prins Carl Philip har sina egna kalendrar, vid sidan av hovets.

Innebär coronaläget i Florida att prinsessan Madeleine enbart jobbar hemifrån?

– Jag har inte full kännedom om coronarestriktionerna i Florida i dagsläget, men de är hårdare än här i Sverige. I Miami är ju även skolorna stängda till exempel.

Prinsessan Madeleine i Florida

Madeleine och Chris med barnen Nicolas, snart 5, Leonore, 6, och Adrienne, 2.

Hur har prinsessan Madeleine det annars just nu?

– Det är friska allihop i familjen, och det är ju den första fråga man ställer sig. Så utifrån det är allting bra.

Prinsessan Madeleines oro för barnen i coronakrisen

Tidigare i våras gick prinsessan Madeleine själv ut med sin oro för hur barnen drabbas i coronakrisen:

– Just nu tänker jag på alla barn runt om i världen och framför allt de som påverkas av Covid-19. Enligt polisen ökar nu internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn, sa hon då, och fortsatte:

Prinsessan Madeleine.

Madeleine fokuserar på barnens utsatthet under coronakrisen.

– Precis som att handtvätt hjälper till att förhindra spridningen av Corona, så är engagerade vuxna avgörande för att skydda barn från våld och sexuella övergrepp, både på och utanför nätet.

– Så under den här ovissa tiden har du som vuxen en oerhört viktig roll, både för dina egna barn och andras. Läs mer om vad du kan göra på www.childhood.se/coronaviruset-och-barn.

Foto: TT, Magnus Lindstedt/Försvarsmakten, Instagram.